NaslovnaSvetac danaRujanSveti Nikola iz Tolentina i sveta Pulherija

Sveti Nikola iz Tolentina i sveta Pulherija

Rujan
Petak, 10. Rujan 2021. 00:00

sveti nikola iz tolentina

Današnji sveti zaštitnik, Nikola iz Tolentina (San Nicola da Tolentino), rodio se 1245. u talijanskom naselju Sant'Angelo in Pontano (Marche). Redovnik augustinac od 18. godine, svećenik od 1271., djelovao je u raznim talijanskim mjestima, od 1274. u Tolentinu (provincija Macerata), kamo su ga u jednoj od njegovih vizija pozvali anđeli. Mirotvorac, vizionar i čudotvorac, smjeran, stidljiv i čedan, pokornik i isposnik, živio je asketski poput siromaha, bičevao se, hranio se samo povrćem, postio o kruhu i vodi ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, a u korizmi sve dane osim nedjelje.

sveti_nikola_iz_tolentina_2

Prema subraći, prijateljima, pokornicima, a osobito prema siromasima, patnicima, zatvorenicima i gostima, iskazivao je istinsku dobrotu, neobičnu učtivost i neku anđeosku, nadzemaljsku vedrinu. Sve svoje slobodno vrijeme koristio je za molitvu, posebno za duše u čistilištu. Preminuo je na današnji dan, 10. rujna 1306. u Tolentinu. Svetim ga je na osnovu više od 300 dokazanih čudesa 1446. proglasio papa Eugen IV.

sveti_nikola_iz_tolentina_3

Njemu u čast podignute su brojne crkve diljem svijeta. Zaštitnik je umirućih, duša u čistilištu, životinja, lađara, pomoraca, vodara, male djece, te mnogih biskupija, župa i naselja, naročito u Italiji i na Filipinima.

Sveta Pulherija

Današnja zaštitinica je i sveta Pulherija (Pulcheria), najstarija kći cara Arkadija, vladara Istočnog rimskog carstva i carice Eudoksije. Rođena je 19. siječnja 399. u Carigradu. Kad je umro njezin otac, ona je od 414. upravljala carstvom sve dok njezin dvije godine mlađi brat Teodozije II. nije postao punoljetan. Ozbiljna i pobožna djevojka usrdno je brinula o bratovom odgoju, zasnovanom na njezinoj iskrenoj i čvrstoj kršćanskoj vjeri, kojoj se divio i tadašnji papa Lav I. Ugovorila je 421. Teodozijevu ženidbu s lijepom Grkinjom Atenaidom koja se nakon udaje nazvala imenom Eudoksija. Ona je za uzvrat protjerala Pulheriju s carskog dvora jer se uplašila njezine moći i znatnog utjecaja na cara. Pulherija se tada povukla u samoću i posvetila se molitvenom životu.


Teodozije je umro 450. i Pulherija je opet postala carica. Utjecajni krugovi u carstvu željeli su muškog vladara pa se Pulherija udala za tribuna Marcijana uz uvjet da poštuje njezin zavjet djevičanstva. Marcijan i Pulherija otada su vladali zajedno. Carica je ustrajno podupirala Crkvu u borbi protiv hereza. Sazvala je 451. sabor u Kalcedonu, na kojem je ustanovljena dogma o jedinstvenosti, neodjeljivosti Kristove osobnosti u dvojakoj naravi, božanskoj i ljudskoj. Poticala je naročitu pobožnost prema Mariji Bogorodici. Naredila je da se relikvije svetog Ivana Zlatoustog prenesu u Carigrad. Gradila je mnoge crkve, bolnice, konačišta i škole, pored ostalog i sveučilište u Carigradu. Preminula je u srpnju 453. Zazivaju je kod smrti roditelja i bračnih problema, a zaštitnica je carica, prognanika, siročadi i žrtava izdaje.

 

Svi datumi

  • Petak, 10. Rujan 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.