NaslovnaSvetac danaRujanSveti Egidije i sveti Lupus iz Sensa

Sveti Egidije i sveti Lupus iz Sensa

Rujan
Srijeda, 1. Rujan 2021. 00:00

sveti_egidije

Današnji zaštitnik, sveti Egidije (latinski Egidius, francuski Gilles, engleski Giles, talijanski i španjolski Egidio), rođen je u Ateni oko 650. Kad su mu umrli roditelji, nasljedstvo je koristio kako bi pomagao siromasima. Napustio je Grčku oko 683. i živio kao pustinjak u južnoj Francuskoj nedaleko Nimesa.

Njegova šumska spilja bila je okružena trnovitim grmljem, a jedina prijateljica bila mu je košuta koja ga je hranila svojim mlijekom. Uz pomoć zapadnogotskog kralja Wambe, čija je strijela u lovu umjesto srne pogodila njegovu nogu, sagradio je na ušću Rhone samostan, nazvan Saint-Gilles-du-Gard, u kojem je kao opat prema benediktinskim pravilima vodio svoje sljedbenike. Čudotovorac, umro je u tom samostanu na glasu velike svetosti oko 710., a njegov grob je postao omiljenom postajom na hodočasničkom putu iz Arlesa u Compostelu.


U Francuskoj i Belgiji mnoga naselja nose njegovo ime, njemu u čast podignute su brojne crkve i kapele diljem svijeta, a uvršten je i među četrnaest svetih pomoćnika. Kao pomoćnika zazivaju ga u pomoć osobe koji boluju od različitih strahova, duševnih bolesti, raka, neplodnosti i padavice, a zaštitnik je dojilja, streličara, trgovaca konjima, prosjaka, bogalja, gubavaca, izopćenika, pustinjaka, siromaha, kovača, ostrugara, ovčara, ovnova, šuma, konja i škotskog grada Edinburgha.

Sveti Lupus iz Sensa

Današnji sveti zaštitnik je i Lupus (francuski Saint Loup ili Saint Leu), nadbiskup Sensa, naselja u francuskoj pokrajini Burgundiji (departman Yonne). Rodio se oko 573. u blizini Orléansa kao sin Bettona, "blaženog Betta", grofa od Tonnerrea. Na njegov duhovni put znatno su utjecali njegovi ujaci, biskupi Orléansa i Auxerrea, koji su ga vodili do svećeničkog poziva. Lupus (Vuk) je od malih nogu volio glazbu i brinuo za siromahe. Skroman, ponizan, milosrdan i ljubazan svećenik, postao je 609. nadbiskupom u Sensu. Bio je žrtva klevete, zbog koje ga je tadašnji vladar Burgundije, merovinški kralj Chlothar II, prognao u Vimeu (danas Pikardija), tada poganski kraj koji su zauzeli Franci. Lupus je u progonstvu obratio mnoštvo ljudi na kršćanstvo, među njima i tamošnjeg upravitelja, te brojne franačke vojnike.


Kad je Lupusov nasljednik u Burgundiji, častohlepni opat Medegesil, ubijen u jednom izgredu, vjernici su zatražili da se vrati njihov omiljeni biskup. Kralj Chlothar vratio je Lupusa i kaznio one pojedince koji su ga oklevetali. Lupusu se pripisuju mnoga čudesa (jednom je tako za vrijeme mise u njegov kalež s neba pao skupocjeni dragulj). Preminuo je na današnji dan, 1. rujna 623., u burgundskom naselju Brienon-sur-Armançon, ali je po svojoj želji pokopan u Sensu, u samostanu Saint-Colombe-lès-Sens koji je i osnovao. Mnoge župe i naselja u Francuskoj posvećena su svetom Lupusu i nazvana Saint-Loup.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 1. Rujan 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.