NaslovnaSvetac danaSveti Hilarije papa i blažena Villana Delle Botti

Sveti Hilarije papa i blažena Villana Delle Botti

Veljača
Četvrtak, 29. Veljača 2024. 00:00 - 23:59

sveti_hilarije_papa_2

Sveti Hilarije je bio papa od 461. do 468. Rodom sa Sardinije, prije izbora za papu služio je kao rimski arhiđakon. Još za vladavine svojeg prethodnika Leona I. istakao se 449. osudom Drugog efeškog sabora, na kojem je bio papin izaslanik i s kojeg je jedva izvukao živu glavu. Izabran je za papu 17. studenoga 461., a posvećen je 19. studenoga. Kao papa nastavio je provoditi Leonovu politiku, a naročito se zalagao za učvršćivanje discipline među biskupima i dostojanstvo njihove službe. Pontifikat mu je uglavnom obilježen rješavanjem sporova oko nadležnosti biskupa u Galiji i Hispaniji. Zbog jednog od njih sazvao je sinod u Rimu, održan 19. studenog 465. To je prvi crkveni sinod, od kojeg su ostali očuvani originalni dokumenti.

sveti_hilarije_papa

Kada je godine 467. zapadnorimski car Antemije pod uticajem svog štićenika Filoteja izdao ukaz kojim se dozvoljava slobodno naviještanje vjere hereticima, Hilarije ga je javno osudio. Pokrenuo je obnovu i gradnju brojnih crkvi, kapela, oratorija i knjižnica. Preminuo je u Rimu 28. veljače 468., a pokopan je u rimskoj bazilici svetog Lovre izvan zidina.

Blažena Villana Delle Botti

Blažena Villana Delle Botti (de' Botti), talijanska dominikanska trećoredica, rođena je 1332. u Firenci. Njezin otac bio je bogati firentinski trgovac, Andrea di Messer Lapo delle Botti. Već u ranoj mladosti Villana se isticala izvanrednim žarom u molitvi i pokori. Željela je stupiti u samostan, ali njezina rodbina se tome usprotivila. Villana je ipak s 13 godina pobjegla u samostan, ali nije primljena i morala se vratiti kući. Prisilili su je da stupi u brak, pa se u srpnju 1352. udala i rodila sina. Njezin suprug je bio imućni Firentinac, Rosso di Piero di Stefano Benintendi. Villana se tada predala raskošnom životu i užicima te se udaljila od vjere. Jedan neobičan događaj sve je promijenio. Kad se jednog dana gledala u zrcalu, njezin odraz u ogledalu pretvorio se u strašno čudovište. Pokušala je s drugim zrcalima, i u svima njima vidjela to isto čudovište. Villana se prestrašila i otrčala u crkvu Santa Maria Novella, gdje se temeljito ispovijedila.

U njezinom životu tada je nastao veliki preokret. Posvetila se svojoj obitelji, postala skromna i ponizna, vratila se molitvama i pokorama, pomagala siromasima i nevoljnicima. Krist Gospodin obdario ju je brojnim milostima, među njima i darom proroštva, viđenja i ekstaza. Obratila je vjeri i svojeg oca i supruga. Naročito rado čitala je poslanice svetog Pavla i životopise svetaca. Pridružila se dominikanskim trećoredicama i zaželjela da bude pokopana u bijeloj dominikanskoj odjeći. Umrla je u Firenci 29. siječnja 1361. Oko njezinog odra u crkvi Santa Maria Novella okupio se silan svijet pa nije pokopana 37 dana.

Blažena Villana Delle Botti, grobnica, djelo Bernarda Rossellina

Njezino tijelo u tom vremenu nije pokazivalo nikakve znakove raspadanja. Pokopana je u mramornoj grobnici, koju je 1451. isklesao glasoviti kipar Bernardo Rosselino. Blaženom ju je proglasio 1824. papa Leon XII.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 29. Veljača 2024. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.