Carlo Acutis: Milenijska generacija ima blaženika

Carlo Acutis: Milenijska generacija ima blaženika

Datum 10.10.2020.

Angela Mengis Palleck

Imao je samo 15 godina kada je umro u bolnici u Monzi, Italija, 2006. godine, prinoseći sve svoje patnje za Crkvu i za Papu.

Carlo Acutis, proglašen je blaženim u subotu u Asizu. Bio je normalan, zgodan i popularan dječak. Prirodni šaljivac koji je uživao nasmijati svoje školske kolege i učitelje.

Volio je igrati nogomet, video igrice i volio je slatko. Karlo nije mogao reći "ne" Nutelli ili sladoledu. S debljanjem bi shvaćao potrebu za samokontrolom. Bila je to jedna od mnogih borbi koje je Carlo morao prevladati - naučiti kako svladati umjetnost samokontrole, svladati vrlinu umjerenosti, počevši od jednostavnih stvari. Znao je reći, "Kakva je korist od pobjede u 1000 borbi, ako ne možete pobijediti vlastite strasti?"

"Biti originali, a ne kopije"

Carlov moto odražava život normalnog tinejdžera koji se trudio biti najbolja verzija sebe, živeći uobičajeno na izvanredan način. Prvu ušteđevinu iskoristio je za kupovinu vreće za spavanje beskućniku, kojeg je često viđao putem idući na svetu Misu. Mogao si je kupiti još jednu video igru u kolekciji za igraću konzolu. Volio je igrati video igrice. Umjesto toga, odlučio je biti velikodušan. Ovo nije bio jedini primjer. Njegov sprovod bio je prepun siromašnih stanovnika grada kojima je Karlo pomagao, pokazujući da je velikodušnost koju je pružio beskućniku na putu za svetu Misu, ponuđena i mnogim drugim ljudima.

Kad mu je poklonjen dnevnik, odlučio je pomoću njega pratiti svoj napredak: "dobre ocjene" ako se dobro ponašao i "loše ocjene" ako nije ispunio svoja očekivanja. Ovako je pratio svoj napredak. U toj istoj bilježnici zabilježio je: „Tuga gleda sebe, sreća gleda Boga. Obraćenje nije ništa drugo nego treptaj oka”.

Prirodni šaljivdžija

Bio je "prirodni šaljivdžija" kako je njegova majka Antonia Salzano jednom izjavila u intervjuu. Njegovi školski kolege prasnuli bi u smijeh na njegove opaske, a i učitelji. Budući da je shvatio da to može živcirati i poremetiti druge, potrudio se promijeniti i u tom pogledu. Učiniti život ugodnim za ljude oko sebe malim djelima bila je konstanta u njegovom životu. Nije mu se sviđalo kada se osoblje za čišćenje pojavilo nakon njega, čak i ako im je za to plaćeno. Stoga je nekoliko minuta ranije namjestio budilicu da pospremi svoju sobu i namjesti krevet. Raejsh, hinduist koji je čistio u Carlovoj kući, bio je impresioniran da je netko "tako zgodan, mlad i bogat" odlučio živjeti jednostavnim životom. "Očarao me svojom dubokom vjerom, dobročinstvom i čistoćom", primijetio je. Kroz Carlov primjer, Raejsh je odlučio krstiti se u Katoličkoj crkvi.

Čistoća

Čistoća je bila vrlo važna u Carlovom životu. "Svaka osoba odražava svjetlost Božju", bilo je nešto što je često govorio. Boljelo ga je kad njegovi kolege iz razreda nisu živjeli prema kršćanskom moralu. Potaknuo bi ih na to, pokušavajući im pomoći da shvate da je ljudsko tijelo dar od Boga i da je seksualnost trebalo živjeti onako kako ju je Bog namijenio. "Dostojanstvo svakog čovjeka bilo je toliko veliko da je Carlo vidio seksualnost kao nešto vrlo posebno, jer je surađivala s Božjim stvaranjem", prisjetila se njegova majka.

Naš novi blaženik također je uživao navlačeći ronilačke naočale igrajući se „donesite smeće s dna mora“. Kad je pse izveo u šetnju, uvijek je pokupio sve smeće na koje je naišao. To je bio njegov način da poboljša svoj kutak svijeta.

Strast za euharistijom

Carlova istinska strast bila je euharistija: "njegov autoput do neba". To je dovelo do obraćenja njegove majke. Ženu koja je u životu išla "samo tri puta na svetu Misu" na kraju je osvojila dječakova naklonost prema Isusu. Upisala se na tečaj teologije kako bi mogla odgovoriti na sva pitanja svog malog sina.

U dobi od 11 godina, Carlo je počeo istraživati euharistijska čuda koja su se dogodila kroz povijest. Upotrijebio je svo svoje računalno znanje i talente za izradu web stranice koja je pratila tu povijest. Sastoji se od 160 panela i može se preuzeti klikom ovdje, a koji su također obišli više od 10 000 župa u svijetu.

Carlo nije mogao razumjeti zašto su stadioni puni ljudi, a crkve prazne. Ponavljao bi, "Moraju vidjeti, moraju razumjeti."

Rana smrt

U ljeto 2006. Karlo je pitao majku: "Misliš li da bih trebao postati svećenik?" Ona je odgovorila: "Sam ćeš to vidjeti, Bog će ti to otkriti." Početkom te školske godine nije se osjećao dobro. Činilo se kao normalna gripa. Ali kad mu nije bilo bolje, roditelji su ga odveli u bolnicu. "Neću izaći odavde", rekao je kad je ušao u zgradu.

Ubrzo nakon toga, dijagnosticirana mu je jedna od najgorih vrsta leukemije - Akutna mijeloična leukemija (AML ili M3). Njegova reakcija bila je zapanjujuća:

"Nudim Gospodinu patnje koje ću morati pretrpjeti, za Papu i Crkvu, kako ne bih morao biti u Čistilištu i kako bih mogao ići ravno u nebo."

Ubrzo je umro.

"On je svećenik s neba", kaže njegova majka.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.