Papa Franjo: Nema istinske ljubavi bez križa

Papa Franjo: Nema istinske ljubavi bez križa

Datum 28.06.2020.

Ivica Hadaš - Vatikan

Isus od svojih učenika traži da ozbiljno shvate evanđeoske zahtjeve, pa i onda kada to traži žrtvu i napor – rekao je Papa i istaknuo – Prvi veliki zahtjev, da ljubav prema njemu stave iznad obiteljskih osjećaja, upućuje onima koji ga slijede, te kaže: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan“.

Isus sigurno ne namjerava podcijeniti ljubav prema roditeljima i djeci, no zna da rodbinske veze, ukoliko su stavljene na prvo mjesto, mogu odvratiti od istinskog dobra – rekao je Sveti Otac i primijetio – Svi bismo u svezi s tim mogli dati mnogo primjera, da i ne spominjemo one situacije u kojima se obiteljski osjećaji miješaju s izborima koji su suprotni evanđelju. Međutim, kada je ljubav prema roditeljima i djeci pokretana i pročišćena Gospodinovom ljubavlju, tada ona postaje potpuno plodna i daje dobre plodove u samoj obitelji i još više izvan nje.

Potom Isus kaže svojim učenicima: „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan“ – citirao je papa Franjo i objasnio – Radi se o tome da ga moramo slijediti na putu koji je On sam prošao, ne tražeći prečace. Nema istinske ljubavi bez križa, to jest bez cijene koju trebamo osobno platiti. Križ koji se nosi s Isusom, ne plaši, jer On je uvijek uz nas da nas podrži u trenutku najveće kušnje, da nam dade snage i hrabrosti. Ne koristi uzrujavati se kako bismo plašljivim i sebičnim ponašanjem sačuvali vlastiti život.

Isus upozorava: „Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga“. To je neobična evanđeoska misao – rekao je Papa i napomenuo – No i o tome, hvala Bogu, imamo mnogo primjera! Punina se života i radosti nalazi darujući se za evanđelje i braću u otvorenosti, prihvatu i dobrohotnosti. Tako čineći možemo iskusiti Božju velikodušnost i besplatnost. Isus nas na to podsjeća: „Tko vas prima, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća“.

Velikodušna besplatnost Boga Oca vodi računa i o najmanjim gestama ljubavi i služenja braći – rekao je Sveti Otac i dodao – To je zarazna zahvalnost koja svakome od nas pomaže da budemo zahvalni onima koji se brinu o našim potrebama. Kada nam netko ponudi pomoć, ne smijemo misliti da je sve to morao učiniti radi nas. Zahvalnost je prije svega znak dobrog odgoja, no i kršćanska odlika. To je jednostavan znak, no istovremeno istinski znak Božjega kraljevstva koje je kraljevstvo besplatne i zahvalne ljubavi.

Neka nam Presveta Djevica Marija koja je Isusa ljubila više nego svoj život i slijedila ga sve do križa, pomogne da uvijek pred Bogom budemo otvorena srca, dopuštajući da njegova riječ prosuđuje naše ponašanje i izbore – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.