NaslovnaSvetac danaSveta Brigita Irska i sveti Sigebert

Sveta Brigita Irska i sveti Sigebert

Veljača
Četvrtak, 1. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

sveta_brigita_irska

Danas slavimo svetu Brigitu Irsku (Brigid, Brigit, Bridget, Bridgit, Bríd, Bride) ili Brigitu iz Kildarea, omiljenu irsku zaštitnicu, redovnicu i osnivačicu mnogih samostana. O njezinom životu zapisane su brojne, različite legende. Rodila se 453. u Faughartu, nedaleko Dundalka, glavnog grada irske grofovije Louth, kao kći Dubhthacha, škotskog poganina, vladara pokrajine Leinster i njegove robinje Brocce, piktske kršćanke, koju je pokrstio sveti Patrik. Neposredno prije Brigitina rođenja, njezina majka prodana je jednom druidskom zemljoposjedniku, koji joj je povjerio upravljanje svojom mljekarskom farmom. Brigita, milovidna djevojčica nježna srca, odgojena je u kršćanskom duhu. U djetinjstvu je slušala propovijedi svetog Patrika i to je na nju ostavilo neizbrisiv dojam. Potražila je oca, koji ju je oslobodio od ropstva kad je vidio njezina dobra djela, prožeta čudesima. Gorljiva kršćanka, život je posvetila siromasima i nevoljnicima.

sveta_brigita_irska_3

Već sa 14 godina, uz biskupovu dozvolu, pod jednim hrastom u Kildareu, sagradila je oko 468. svoju kapelicu. Uskoro su joj se pridružile i druge djevojke, pa je osnovala ženski samostan, a kasnije i muški. Mnoštvo vjernika hrlilo je do njezinog prebivališta, a pozivali su ju i u druge krajeve, tako da je proputovala cijelu Irsku i osnovala brojne samostane diljem "smaragdnog otoka". U Kildareu je osnovala umjetničku školu, čuvenu po izdavanju prekrasnih oslikanih rukopisa.

Pripisuju joj se mnoga čudesa. Preminula je na današnji dan, 1. veljače 523. u Kildareu, glavnom gradu istoimene irske grofovije i pokopana u tamošnjoj katedrali. Njezine relikvije pohranjene su 878. u Downpatricku (grofovija Down), uz svetog Patrika i svetog Kolumbana, koji su zajedno s njom zaštitnici Irske. Zaštitnica je novorođenčadi, dojenčadi, male djece, primalja, djece čiji roditelji nisu u braku, kovača, lađara, uzgajivača pilića, mljekarica, mljekara, muzilja, kravara, peradara, bjegunaca, mornara, redovnica, pjesnika, putnika, učenika, stoke, tiskarskih strojeva i mnogih naselja, župa i crkava širom Irske i svijeta.

Sveti Sigebert

Sveti Sigebert III., kralj Austrazije, istočnog dijela merovinškog franačkog kraljevstva, najstariji sin franačkog kralja Dagoberta I., rođen je 630. u glavnom gradu Austrazije Metzu (danas departman Moselle, Lorraine, sjeveroistočna Francuska). Krstio ga u Orléansu sveti Amand iz Maastrichta. Njegov otac, Dagobert I., proglasio je 634. četverogodišnjeg Sigeberta kraljem Austrazije. Sigebertov mlađi brat, Clovis II., bio je kralj Neustrije (zapadnog dijela franačkog kraljevstva) i Burgundije. Sigebertov otac, Dagobert I., umro je 638. Umjesto maloljetnog Sigeberta vladali su sveti Kunibert, biskup Kölna i vojvoda Adalgisel, a odgajao ga ga je majordom, Pipin iz Landena. Pokušao je kao desetogodišnjak 640. svojem kraljevstvu pripojiti Tiringiju, ali je njegovu vojsku porazio tirinški vojvoda Radulf. Sigebert je bio samo formalno kralj (roi fainéant, „kralj besposličar"), a vladao je zapravo njegov majordom (nadstojnik kraljevskog dvora), Grimoald. Bio je oženjen kraljicom Chimnechildom od Burgundije, s kojom je imao sina, Dagoberta II., budućeg kralja Austrazije.

Duhovni savjetnik mladog kralja Sigeberta bio je sveti Kunibert. Sigebert je stekao neprolazne zasluge za Krista Gospodina i njegovu Crkvu. Bio je izuzetno pobožan mladić, isticao se svojim milosrđem i brigom za siromahe, gradnjom bolnica, crkava i domova za nevoljnike te osnivanjem mnogih samostana, među njima i onih u Stavelotu i Malmédyju (provincija Liège, istočna Belgija) te u Metzu.

Preminuo je na današnji dan, 1. veljače 656., u Metzu, i pokopan u samostanskoj crkvi svetog Martina. Njegove relikvije počivaju danas u katedrali u Nancyju (departman Meurthe-et-Moselle, Lorraine, sjeveroistočna Francuska). Zazivaju ga kod nevremena i nesreća, a zaštitnik je grada Nancyja.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 1. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.