NaslovnaSvetac danaSveti Petar Kanizije i blaženi Oton Pulski

Sveti Petar Kanizije i blaženi Oton Pulski

Prosinac
Četvrtak, 21. Prosinac 2017.

sveti_petar_kanizije

Današnji sveti zaštitnik je Petar Kanizije (Peter Kanis, latinski Petrus Canisius), isusovac, apostol Njemačke i crkveni naučitelj. Rodio se kao sin gradonačelnika u nizozemskom gradu Nijmegenu 8. svibnja 1521. U 20. godini doktorirao je u Kölnu filozofiju. Pod duhovnim vodstvom svetog Petra Fabera stupio je 1543. u isusovački red kao prvi Nizozemac i Nijemac (oba naroda smatraju ga svojim zemljakom), a za svećenika je zaređen 1546. Od 1549. bio je predvodnik katoličke obnove u njemačkim krajevima i prozvan je drugim apostolom Njemačke (prvi je bio sveti Bonifacije koji je pokrstio germanska plemena).

Predavao je na sveučilištima u Kölnu, Ingolstadtu i Beču. U Kölnu je osnovao prvi njemački isusovački kolegij. Od 1556. bio je prvi poglavar njemačke isusovačke pokrajine. Neumorni Isusov i Marijin sljedbenik, prijatelj bolesnika, siromaha i zatvorenika, putovao je od grada do grada i dopisivao se s najuglednijim i najutjecajnijim osobama onoga vremena. Djelovao je kao vrsni propovjednik, profesor i osnivač kolegija u Münchenu, Dillingenu, Würzburgu, Augsburgu, Beču i Fribourgu.


Odbijao je biskupsku i kardinalsku čast i želio ostati siromašan redovnik. Bio je pučki misionar, začetnik novih metoda u proučavanju katekizma, teolog na Tridentskom saboru, vješt diplomat, papin poslanik u vrlo osjetljivim misijama, savjetnik cara Ferdinanda I, osnivač Marijinih kongregacija za muževe i žene, plodni duhovni pisac. Njegovo glavno djelo je katolički katekizam „Kršćanski nauk" (I-III, 1555.-1558.), koji je u 150 godina doživio 400 izdanja. Preminuo je na današnji dan, 21. prosinca 1597., u švicarskom gradu Fribourgu, u kojem je proveo posljednjih 17 godina života. Blaženim ga je 1864. proglasio papa Pio IX., a svetim i crkvenim naučiteljem 1925. papa Pio XI. Zaštitnik je Njemačke, katoličkog tiska i pisaca katekizama, te mnogih učilišta, župa i crkava diljem svijeta. Zanimljivo je da je godine 1930. u crkvi svetog Petra Kanizija u Rimu zaređen hrvatski blaženik Alojzije Stepinac.

Blaženi Oton Pulski

Blaženi Oton (talijanski Ottone da Pola), franjevac karizmatik, živio je u Puli u prvoj polovici XIII. stoljeća. Bio je jedan od prvih sinova svetog Franje Asiškog koji su u to vrijeme stigli u Istru. Njegov franjevački subrat fra Petar iz Trogira nazvao ga je 1305. „Teutoncem" pa je vjerojatno rodom bio iz njemačkih krajeva. Predaja spominje njegovu „izvanrednu dobrotu i savršenu krepost" i pripisuje mu četrnaest čudesnih ozdravljenja. Crkveni kroničari potanko opisuju ta Otonova čudesa. Po njima je blaženi Oton bio glasoviti mirotvorac i iscjelitelj. Izliječio je šest oduzetih ljudi, dva slijepca i dva slučaja deformiranih usana te po jednog bolesnika od grlobolje, nijemosti, slomljenih kostiju i jednog opsjednutog od zloduha. Neka od tih ozdravljenja učinio je za svoga života, a druga, među njima i mnoga nezabilježena, nastavila su se događati na njegovom grobu. Većina ozdravljenja uslijedila su trenutno, a neka su isprošena dugim i ustrajnim molitvama.

blazeni_oton_iz_pule_crkva_svetog_franje

Postoji nekoliko navoda o datumu Otonove smrti, ali vjerojatno je preminuo 14. prosinca 1241. Njegov spomendan slavi se na treću nedjelju došašća. Blaženog Otona Pulskog slavi cijela Istra, a naročito se štuje u franjevačkoj crkvi i u samostanu svetog Franje u Puli, gdje se čuvaju njegove relikvije. Oltar s relikvijama blaženog Otona nalazi se lijevo od glavnog oltara, prema ulazu u sakristiju. Najpoznatije Otonovo čudo je vraćanje vida slijepom dječaku pa je taj događaj prikazan i na zavjetnoj slici iznad oltara. Pobožni vjernički puk i danas mu se obraća u teškim prilikama, posebno kod bolesti koje je on prema predaji čudesno izliječio.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 21. Prosinac 2017.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.