NaslovnaSvetac danaSveti Dominik iz Silosa i sveti Filogonije

Sveti Dominik iz Silosa i sveti Filogonije

Prosinac
Srijeda, 20. Prosinac 2017.

sveti_dominik_iz_silosa

Danas slavimo svetog Dominika iz Silosa (Santo Domingo de Silos), španjolskog benediktinskog opata. Rodio se godine 1000. u Cañasu (provincija La Rioja, Navarra) u seljačkoj obitelji i u mladosti je pasao očeva stada ovaca. Postao je benediktinski redovnik u obližnjem samostanu San Millán de la Cogolla, u kojem je djelovao kao poglavar novaka i prior, dok njega i dvojicu braće nije protjerao navarrski kralj Garcia III., koji je želio prisvojiti samostansku zemlju. Utočište su pronašli u samostanu svetog Sebastijana u Silosu, nedaleko Burgosa u Castilli. Pod Dominikovim vodstvom taj je samostan, osnovan 954., procvao i postao slavan u cijelom kršćanskom svijetu, a danas se diči njegovim imenom. Pretvorio ga je kao opat ne samo u duhovno rasadište već i u važno središte školstva, kulture, umjetnosti, nakladništva i dobrotvorne djelatnosti. Posvetio se i sakupljanju otkupa za kršćane koje su zarobili Mauri.

sveti_dominik_iz_silosa_2

Na glasu čudotvorac, prema predaji ozdravljivao je bolesnike molitvama, a nakon smrti pripisuju mu se mnoga čudesa, naročito kod teških trudnoća i poroda. U Silosu je preminuo na današnji dan, 20. prosinca 1073. Već u XI. stoljeću tom omiljenom svecu bile su posvećene mnoge crkve i samostani.

Na njegovom grobu molila je i zavjetovala se i majka budućeg osnivača dominikanskog reda, svetog Dominika de Guzmána, koji je po njemu dobio ime. Zaštitnik je trudnica, rodilja, zarobljenika, zatvorenika i pastira, a zazivaju ga kod hidrofobije, psećeg bjesnila i uboda kukaca.

Sveti Filogonije

Sveti Filogonije, biskup Antiohije, rođen je u drugoj polovici III. stoljeća u Antiohiji (danas Antakya u Turskoj), drevnom gradu na Bliskom istoku. Antiohijski odvjetnik, odlikovao se svojim poštenjem i pravednošću, trajno nadahnut evanđeljem. Pravo svakog čovjeka držao je svetim i pritom nikada nije gledao je li dotična osoba ugledna ili neugledna, bogata ili siromašna. Pravda i pravo bili su mu iznad svega, a kao odvjetnik uvijek je bio na strani istine. Osobitu sklonost iskazivao je prema siromasima, udovicama i nevoljnicima pa ih je pred sudom branio besplatno. Najveće zadovoljstvo bilo mu je kad je mogao izmiriti zavađene stranke. Bio je glava sretne obitelji, uzoran suprug i otac kćerke koju je brižno odgojio u kršćanskoj vjeri.

Širio je Kristovu vjeru na svakom koraku, a već u zrelim godinama, nakon smrti svoje supruge, stupio je u duhovni stalež. Kad je 314. umro antiohijski biskup Vitalis, Filogonije je jednodušno izabran za njegova nasljednika. Svoju biskupsku službu obavljao je pravom apostolskom gorljivošću i mudrošću. Kao biskup nesutrašivo je podnosio progone protiv kršćana koje je na Istoku i nakon Milanskog edikta provodio car Licinije. Kao dobar pastir branio je svoje stado od grabežljivih vukova. Ohrabrivao je i one koji su bili slabi u vjeri jer je znao da svi ljudi nisu rođeni za junake. Primao je u krilo Crkve i otpadnike. Borio se ustrajno protiv krivovjernog arijanstva. Preminuo je na današnji dan, 20. prosinca 324. Svojim posmrtnim slovom svetog Filogonija proslavio je prigodom 60. obljetnice njegove smrti legendarni govornik sveti Ivan Zlatousti. On ga je usporedio s vinogradarom koji je majstorski znao ograditi i očuvati svoj vinograd.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 20. Prosinac 2017.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.