NaslovnaSvetac danaSveti Ivan od Križa i sveti Spiridon

Sveti Ivan od Križa i sveti Spiridon

Prosinac
Četvrtak, 14. Prosinac 2017.

sveti_ivan_od_kriza

Današnji zaštitnik je sveti Ivan od Križa (San Juan de la Cruz), španjolski karmelićanin, mističar, pjesnik, prozaist i crkveni naučitelj. Rodio se 24. lipnja 1542. kao Juan de Yepes Álvarez u španjolskom gradiću Fontiverosu (provincija Ávila, stara Castilla). Podrijetlom iz osiromašene obitelji, krhke građe i malen stasom, najprije je radio kao bolničar. U Medini del Campo postao je 1563. redovnik karmelićanin, za svećenika je zaređen 1567., a studije je završio u Salamanki. U duhu strogosti reda radio je na reformi karmelićana. Pjesničkog senzibiliteta, teološki izobražen, uspješno je surađivao sa svetom Terezijom Avilskom. U Duruelu je 1568. otvorio prvi samostan reformiranih bosonogih karmelićana. Unatoč suparništvu unutar reda (u Toledu je devet mjeseci, 1577. i 1578., bio zatvoren u samici), obnašao je kasnije visoke dužnosti među bosonogim karmelićanima, a obavljao je i službu provincijala za Andaluziju (1585.-1587.). Od 1593. bosonogi karmelićani djeluju kao samostalna grana reda.


Kao mističar gradio je stupnjeve unutarnjeg odvajanja od svijeta i postizanja duševnog mira do potpunog sjedinjenja duše s Bogom. Jedan je od najznačajnijih španjolskih mističara i pjesnika. Njegova najvažnija pjesnička djela su "Tamna noć duše", "Duhovni spjev" i "Živi plam ljubavi". U njima su sažeta pjesnikova vjerska iskustva te je u stihove pretočena njegova cjelokupna mistična doktrina. Dočarao ju je služeći se alegorijama i simbolima. Zbog jasnoće i izbjegavanja nesporazuma, služio se usporednim tumačenjem vlastite poezije, razlažući je u istoimenim proznim traktatima kojima je dodao i četvrti: "Uspon na goru Karmel". U prozi je ostavio i zbirku "Upozorenja i duhovne izreke" te nešto pisama. Njegovi poetski i prozni tekstovi, objavljeni posmrtno (1618.), odlikuju se visokom umjetničkom kvalitetom, misaonom dubinom, stilskom profinjenošću, te izražajnom snagom pjesničkih slika. Iz njegova unutrašnjeg žara i mističnih uzbuđenja ponikle su pjesme čarobnog sjaja i ljepote, za koje mnogi kažu da predstavljaju pravo čudo sklada, muzikalnosti, uzvišenih misli i žarkih predanja pa je rečeno da su te pjesme "djelo jednog anđela". Izvor njegovih nadahnuća nalazi se u "Pjesmi nad pjesmama", iz koje je preuzeo poetsku frazeologiju i teološko tumačenje sjedinjenja duše s Bogom (zaručnice sa Zaručnikom). Preminuo je na današnji dan, 14. prosinca 1591., u gradu Úbedi (provincija Jaén, Andaluzija). Blaženim ga je proglasio 1675. papa Klement X., a svetim 1726. papa Benedikt XIII. Crkvenim naučiteljem, "mističnim doktorom", proglasio ga je 1926. papa Pio XI.

sveti_ivan_od_kriza_2

Sveti Ivan od Križa zaštitnik je kontemplativnog života, kontemplativaca, mistične teologije, mistika, španjolskih pjesnika, Svjetskog dana mladih te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta. Njegovi bosonogi karmelićani uspješno i danas djeluju među Hrvatima, u Somboru, Remetama kraj Zagreba, Splitu (župa Kamen), Krku i Zidinama na Buškom jezeru (župa Grabovica), kao i bosonoge karmelićanke (Brezovica, Kloštar Ivanić, Đakovačka Breznica, Marija Bistrica, Sarajevo). Karmelićanke Božanskog Srca Isusova djeluju u Zagrebu (Vrhovec), Hrvatskom Leskovcu, Strmcu Samoborskom, Slavonskom Brodu, Prišlinu kod Huma na Sutli, Belici, Puntu na Krku, Bibinjama, Splitu i Gabela Polju kod Čapljine.

Sveti Spiridon

Sveti Spiridon (Spyridon), u hrvatskim krajevima poznat i kao sveti Špiro, biskup Trimythousa (Trimitusa) na Cipru, rođen je 270. u Ashi (Askeia), selu na sjeveru Cipra. Roditelji su mu bili seljaci, jednostavni, pobožni i dobrohotni ljudi pa je i on od njih naslijedio te vrline. Bio je pastir, u mladosti se oženio i imao kćerku Irenu. Kad mu je umrla supruga, posvetio se služenju dragom Bogu i stupio u samostan, baš kao i njegova kći. Postao je biskup Trimitusa (danas Tremetousia) na Cipru. Bio je žestoki protivnik arijanskog krivovjerja. Za vrijeme Galerijevih progona iskopali su mu lijevo oko, unakazili mu lijevu nogu i poslali ga na prisilni rad u španjolske rudnike. Nakon milanskog edikta, 313., Spiridon je oslobođen i vratio se u svoju biskupiju. Sudjelovao je 325. u radu prvog sabora u Niceji i oko 345. u radu sabora u Sardici (današnjoj Sofiji) i tamo se istakao jasnim i oštroumnim ispovijedanjem vjere u Krista Gospodina. Bio je glasovit po svojoj blagosti, svojim proroštvima i svojim čudima, kojima je mnoge heretike obratio na pravu vjeru. Uz svetog Spiridona vezane su mnoge legende i priče. Tako je jednom pretvorio zmiju u zlato, kako bi neki siromah mogao vratiti dug, a lopovima, koji su bez uspjeha cijelu noć pokušavali ukrasti ovce iz njegovog tora, poklonio je jednog ovna, kako im višesatni trud ne bi bio uzaludan. Kad bi netko u njegovoj prisutnosti lagao, započeo bi mucati, a kad bi kazao istinu, mucanje je prestalo. Pogledom je napunio prazna kandila uljem.

sveti_spiridon_2

Obratio je jednog istaknutog poganskog filozofa na kršćanstvo tumačeći mu pojam Presvetog Trojstva uz pomoć glinenog lonca. Objasnio je kako je lonac napravljen od tri elementa, zemlje, vatre i vode, a sjedinjen u jedan predmet. Za vrijeme tog objašnjenja, voda je potekla s dna lonca, a vatra se pojavila na vrhu. Zbog toga svetog Spiridona i lončari smatraju svojim zaštitnikom. Preminuo je 348. u Trimitusu, a njegove relikvije čuvaju se u crkvi svetog Spiridona na Krfu. Štuju ga i istočne i zapadne Crkve.

Sveti Spiridon - župna crkva u Svetoj Nedjelji (Nediji) na otoku Hvaru

Zazivaju ga kod poplava, a zaštitnik je lončara, maslinara, pomoraca, pastira, tkalaca, obućara, kožara i kovača te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta, posebno u Grčkoj (otoci Krf, Kefalonija, Zakintos), ali i u Hrvatskoj. Svetom Spiridonu (Spiridiunu) ili Špiri posvećena je župna crkva u Svetoj Nedjelji (Nediji) na otoku Hvaru te kapele na otoku Korčuli (Čara, Javić kod Lumbarde). Zaštitnik je mnogih pravoslavnih župa i crkava (Blinja kod Petrinje, Peroj kod Vodnjana, Skradin).

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 14. Prosinac 2017.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.