NaslovnaSvetac danaSveti Damaz i sveti Sabin iz Piacenze

Sveti Damaz i sveti Sabin iz Piacenze

Prosinac
Ponedjeljak, 11. Prosinac 2017.

sveti_damaz

Današnji sveti zaštitnik je papa Damaz (Damasus) I., koji je Crkvom upravljao od 366. do 384. Rodio se oko 305., po svemu sudeći u rimskoj pokrajini Lusitaniji, u blizini naselja Idanha-a-Velha ili blizu grada Castelo Branco (danas središnji Portugal), a po nekima u Rimu. Arhiđakon rimske Crkve naslijedio je na Petrovoj stolici papu Liberija, koji se proslavio gradnjom rimske crkve Santa Maria Maggiore. Mnoge nevolje stvarali su mu protupapa Ursinus i njegovi pristaše. Suzbijao je krivovjerje i za svoga pontifikata održao je u Rimu tri sinode, na kojima se pored ostaloga raspravljalo o obnovi vjerskog života u svećenstvu i Božjem narodu. U dogovoru s carem Teodozijem sazvao je 381. Drugi opći sabor u Carigradu, na kojem je definirano božanstvo Duha Svetoga.

sveti_damaz_2

Nad grobovima mučenika gradio je veličanstvene crkve, obogatio je liturgiju uvođenjem svetkovanja crkvene godine i konačno odredio kanon biblijskih knjiga, onih koje su pisane nadahnute Bogom i čine Sveto pismo. Velika je zasluga pape Damaza što je povjerio prijevod Svetog Pisma na latinski jezik svom tajniku i velikom znanstveniku, našem zemljaku svetom Jeronimu. Tako je nastala glasovita Vulgata, koju je Jeronim stvarao između 383. i 406., a njezina važnost je ogromna jer su se na njoj temeljili svi europski prijevodi Biblije.

Po Jeronimovom svjedočanstvu papa Damaz bio je i vješt stihotvorac. Preminuo je na današnji dan, 11. prosinca 384. u Rimu. Zaštitnik je arheologa, a zazivaju ga kod groznice i tifusa.

Sveti Sabin iz Piacenze

Sveti Sabin (latinski Sabinus, talijanski Savino ili Sabino), biskup Piacenze (San Savino di Piacenza) rođen 333. u Milanu, bio je prijatelj i suradnik svetog Ambrozija, milanskog biskupa. Sudjelovao je u uređivanju originalnih Ambrozijevih zapisa. Razmijenio je s njim niz pisama o obrani vjere od heretika. Papa Damaz I. poslao ga je 372. kao milanskog đakona u Antiohiju (danas u Turskoj), gdje je na tamošnjem saboru vodio borbu protiv Melecijevog arijanskog krivovjerja. Postao je 376. biskup Piacenze (Emilia-Romagna) i na tom položaju proveo 45 godina. Na saboru u Akvileji, 381., zauzeo se, kao i njegov prijatelj Ambrozije, za provođenje zaključaka Prvog nicejskog sabora. Prema legendi Sabin je uputio za vrijeme jedne poplave moćnoj rijeci Po pismeni zahtjev (ubacio ga je u njezine valove) da se povuče i da više ne prijeti ljudima i poljima. Rijeka je poslušala njegovu molbu i odmah se vratila u svoje korito. U Piacenzi je sagradio crkvu posvećenu svetim Apostolima, a u njoj je i pokopan. Od VIII. stoljeća ta crkva nosi njegovo ime (basilica di San Savino). Umro je u Piacenzi na današnji dan, 11. prosinca 420. Zaštitnik je Piacenze i grada Caselle Landi (provincija Lodi, Lombardija).

Sabina, područje sjeveroistočno od Rima, smješteno oko grada Rietija, dalo je Crkvi brojne uzorne kršćane, tako da postoji desetak svetica i svetaca iz različitih stoljeća koji nose ime Savino ili Sabino, Sabina i Sabiniano, a vuku podrijetlo iz toga kraja. Među njima su najpoznatiji sveti Sabino, biskup iz Canosse (VI. stoljeće), sveti Sabino, mučenik iz Brescie (zajedno sa svojim bratom svetim Ciprianom), sveti Sabino, biskup iz Catanije (VIII. stoljeće) i sveti Sabino, mučenik iz Spoleta, omiljen kod pisaca i slikara. Današnji blagdan svetog Sabina iz Piacenze koristimo da se prisjetimo i ostalih njegovih svetih imenjaka i zamolimo ih za zaštitu i zagovor.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 11. Prosinac 2017.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.