NaslovnaSvetac danaListopadSveti Frumencije, sveti Abraham Pustinjak i Sveti Evarist papa

Sveti Frumencije, sveti Abraham Pustinjak i Sveti Evarist papa

Listopad
Petak, 27. Listopad 2017. 00:00

sveti_frumencije

Među današnjim svetim zaštitnicima za "sveca dana" odabrali smo kod nas manje poznatog, ali izuzetno značajnog crkvenog velikana, koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u povijesti nama daleke, ali stare i vjerne afričke kršćanske zemlje. To je sveti Frumencije (Frumentius), prozvan "apostolom i ocem Etiopije". Rodom Sirijac, podrijetlom Grk, rođen oko 315. u Tiru (današnji Sur u Libanonu), bio je prema tradiciji kao dječak, zajedno sa svojim bratom Edezijem, zarobljen na Crvenom moru od Etiopljana i poslan na carski dvor u Aksum (sjeverna Etiopija). Tamo je postao kraljevskim rizničarem i državnim tajnikom te postigao velik ugled, koji je iskoristio za širenje kršćanstva i otvaranje Etiopije prema Zapadu.

sveti_frumencije_2

Obratio je na kršćanstvo mnoge uglednike. Kad je u Aleksandriji, oko 340., od svetog Atanazija, aleksandrijskog patrijarha, posvećen za biskupa, odabrao je Aksum za svoje biskupsko sjedište. Vrsni propovjednik i čudotvorac, pokrstio je kralja Ezanu, organizirao etiopsku Crkvu, podigao mnoge bogomolje, te uveo grčku naobrazbu i grčku crkvenu književnost, koja je prevedena na jezik domorodaca. Postao je prvi "Abun" (naslov poglavara etiopske crkve).

Preminuo je oko 383. u Etiopiji. Etiopska crkva slavi ga pod imenom Kesate Birhan (Otkrivač svjetla) i Abba Salama (Otac mira). Prema tradiciji smatra se prvim prevoditeljem Novoga zavjeta na jezik Ge'ez, koji se i danas koristi u liturgiji etiopskih kršćana. Zaštitnik je Etiopije, a štuju ga sve etiopske kršćanske crkve.

Sveti Abraham Pustinjak

Sveti Abraham Pustinjak rodio se oko 290. u egipatskom gradu Menufu (delta Nila) u plemenitoj i bogatoj obitelji. U predaji ga zbog njegove bezazlenosti, čistoće srca i dobrote nazivaju i Abraham Dječak ili Abraham Siromah. Nije želio stupiti u brak, dogovoren zbog obiteljskih financijskih interesa, nego se odlučio za život posvećen Kristu Gospodinu. Svećenik, učenik svetog Pahomija, utemeljitelja cenobitskog (samostanskog) monaštva u delti rijeke Nila, proveo je 23 godine svojeg redovničkog života u dva monaška središta u Gornjoj Tebaidi, na desnoj obali Nila.

Zatim je prešao na drugu stranu Nila, gdje je sagradio kolibu i živio 17 godina kao pustinjak, odijeljen od svijeta. Hranio se biljem, uglavnom bobom, a noći je provodio u pobožnom bdjenju. Abraham se svim silama trudio slijediti evanđeoska mjerila i primjer poniznog, siromašnog Krista. Obratio je na kršćanstvo mnoge ljude, među njima i svoju nećakinju Mariju, koju je preobučen u vojnika spasio iz javne kuće. Nakon obraćenja Marija je živjela kao pokajnica u Abrahamovoj blizini. Abraham je preminuo oko 366. u Kiduni kod grada Edesse (danas je to turski grad Şanlıurfa). Životopis svetog Abrahama Pustinjaka napisao je njegov prijatelj, sveti Efrem Sirijac.

Sveti Evarist papa

Sveti Evarist (Evaristus, Evaristo, Aristus, Aristo), rimski papa, vladao je Crkvom desetak godina, vjerojatno od godine 95. do 105 (ili od 99. do 107), pod carevima Nervom i Trajanom. Bio je peti rimski biskup, nakon Petra, Lina, Anakleta i Klementa. Po nekim izvorima rođen je u Antiohiji, a po drugima u Betlehemu, 17. travnja 44. Bio je vjerojatno antiohijski Grk židovskog podrijetla, potomak betlehemske obitelji. Na kršćanstvo se obratio u Rimu. Bilo je to iznimno mirno razdoblje za rimske kršćane. To je papi Evaristu omogućilo utvrđenje i jačanje Crkve. Prvi je izvršio crkvenu podjelu u Rimu. Podijelio je Rim na 25 župa (diaconiae ili tituli).  

Kao papa zaredio je petnaest biskupa, sedamnaest svećenika i sedam đakona. Svakom rimskom svećeniku dodijelio je naslov, prema imenima gradske četvrti. To su kasnije postali biskupi, najbliži papini suradnici u upravljanju kršćanskom zajednicom. Tako je nastao i kardinalski kolegij. Papa Evarist odredio je sedam đakona koji su morali bilježiti njegove propovijedi i širiti ih među vjernicima. Bio je to začetak papinskog tajništva, rimske kurije. U Evaristovo vrijeme počeo je navodno i običaj javnog blagoslova ženidbe nakon građanskog vjenčanja, uz nazočnost dvoje svjedoka. Po nekim izvorima bio je mučenik, ali to nije povijesno dokzano i nije vjerojatno jer je djelovao u mirnom razdoblju. Pokopan je uz grob svetog Petra.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 27. Listopad 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.