NaslovnaSvetac danaSveti Demetrije Srijemski i blaženi Bonaventura iz Potenze

Sveti Demetrije Srijemski i blaženi Bonaventura iz Potenze

Listopad
Četvrtak, 26. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

sveti_demetrije

Današnji sveti zaštitnik je Demetrije (Dimitrije, Dmitar, Mitar) Srijemski, đakon i mučenik, čije je djelovanje vezano i uz naše krajeve. Rođen je oko 270. kao sin visokog vojnog časnika. Đakon sirmijskog biskupa mučenika Ireneja, za Dioklecijanova progonstva osuđen je na smrt, mučen i pogubljen na jednom od savskih mostova oko 304. zbog čuvanja svetih knjiga. Najpoznatiji je od takozvanih srijemskih mučenika. Na mjestu pogubljenja izvan zidina Sirmija bila mu je podignuta bazilika. Kad je hunski kralj Atila 441. razorio Sirmij, relikvije su mu prenesene u Solun, u kojem je postao domaći svetac, a njegova bazilika (V. stoljeće) sjedište štovanja za sav kršćanski Istok.


Njegov kult jako je raširen na Istoku, posebno u Grka i pravoslavnih Slavena, ali i u Hrvata. Po njemu je ime dobio i veliki hrvatski kralj Dmitar Zvonimir, pa danas imendan slave i neki naši Zvonimiri i Zvonke.

sveti_demetrije_2

U srednjem vijeku bio je omiljeni zaštitnik vojnika, vitezova i križara. Sačuvano je 20 svečanih govora koje su o njemu izrekli visoki crkveni dostojanstvenici i veliki govornici. Antički Sirmium, u IV. stoljeću politička i crkvena metropola rimske Panonije, nazvan je 1180. po crkvi svetog Demetrija Civitas Sancti Demetrii, potom Dmitrovica, pa Mitrovica i na kraju Srijemska (Sremska) Mitrovica.

Sveti Demetrije - crkva u Srijemskoj Mitrovici

Stoga je sveti Demetrije zaštitnik Srijemske Mitrovice, grada, župe i srijemske biskupije. Zaštitnik je i Soluna, Beograda, te mnogih drugih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem kršćanskog svijeta i u hrvatskim krajevima (Piškorevci kod Đakova-grkokatolici, Brodski Drenovac kod Pleternice, Trenkovo kod Velike, Zadar-Sveučilište, Gabrili-Konavle, Ravno-Oblat, pravoslavne crkve u Dalju, Malom Grđevcu, Bračevcima kod Đakova i Stupovači kod Kutine).

Blaženi Bonaventura iz Potenze

Blaženi Bonaventura iz Potenze (Bonaventura da Potenza), talijanski svećenik, franjevac konventualac, rođen je kao Carlo Antonio Gerardo Lavanga 4. siječnja 1651. u Potenzi, glavnom gradu talijanske regije Basilicate. Dijete siromašne i pobožne obitelji, prvih petnaest godina života proveo je u dječjim igrama i u vjerskom žaru koji ga je obuzimao već u ranoj mladosti. U redove franjevaca konventualaca pristupio je 1666. u gradu Nocera Inferiore (provincija Salerno, Campania), a za svećenika je zaređen 1675. u katedrali grada Amalfija (provincija Salerno). Bio je glasoviti misionar na području Campanije (južna Italija) i boravio u mnogim campanijskim samostanima (Aversa, Maddaloni, Amalfi, Ischia, Sorrento, Napulj). Odbijao je visoke službe i položaje, a 1703. prihvatio mjesto učitelja franjevačkih novaka u Noceri. Premješten je 1709. u Ravello (provincija Salerno), gdje je preuzeo duhovno vodstvo u tamošnjem samostanu. Kad bi dočuo da je u nekom mjestu izbila pošast kuge, odmah bi pohitio tamo i revno dvorio bolesnike.

Temperamentni, vatreni južnjak, bio je odani štovatelj Blažene Djevice Marije, naročito njezinog Bezgrešnog začeća. Bio je pravi sin svetog Franje jer je nasljedovao njegovo siromaštvo i ljubav, čistoću i duh svladavanja. Njegova naročita vrlina bila je poniznost i poslušnost pa su ga i nazvali "svecem poslušnosti". Pripisuju mu se mnoga čudesa, a imao je dar proroštva, poniranja u srca, levitacija i ekstaza. Mistik, preminuo je u Ravellu od posljedica gangrene, na današnji dan, 26. listopada 1711., pjevajući psalme. Prije nego su ga pokopali u crkvi svetog Franje, pronijeli su njegovo tijelo u procesiji gradskim ulicama. Pobožni narod slavio ga je kao pravoga sveca. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Njegove relikvije nalaze se u Ravellu. U nadbiskupiji Amalfi-Cava de' Tirreni svečano je 2011. proslavljena 300. obljetnica Bonaventurine smrti.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 26. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.