NaslovnaSvetac danaSveta Marija Saloma i sveti Ivan Pavao II.

Sveta Marija Saloma i sveti Ivan Pavao II.

Listopad
Nedjelja, 22. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

sveta_marija_saloma

Danas slavimo svetu Mariju Salomu, majku dvojice apostola, Jakova Starijega i Ivana. Njezino hebrejsko ime Šalom ("Shelomit"), znači sreću i mir, blagostanje. To ime odgovara grčkom imenu Irene, pa od srca čestitamo imendan svim Irenama. Saloma je vjerojatno Gospina "sestra", dakle, najbliža rođakinja, a po svjedočenju svetoga Ivana na Kalvariji je stajala pod Isusovim križem (Iv 19, 25).

Evanđelist Marko naziva je Saloma, a Matej "majkom sinova Zebedejevih". Sveti Marko medu trima ženama mironosicama, "trima Marijama" koje su na uskrsno jutro žurile prema grobu pomazati Isusovo tijelo, spominje i Salomu. Sveti Matej opisuje kako je Saloma Isusa za svoje sinove u njegovu kraljevstvu molila počasna mjesta. U odgovoru na tu neobičnu molbu Gospodin se izravno obraća Jakovu i Ivanu pozivajući ih s ljubavlju na pregalaštvo i žrtve, na sudjelovanje u kaležu njegovih muka. Ako će se tome velikodušno odazvati, postat će dionici Isusove pobjede i slave u kraljevstvu nebeskom.

sveta_marija_saloma_2

Najveća je odlika ove svetice što je vjerno pristajala uz Krista, što ga je slijedila, što se na Veliki petak nalazila podno njegova križa i što se njezina ljubav protezala i s onu stranu groba. Isus je nagradio njezinu vjernost već na ovome svijetu, jer ga je među prvima vidjela uskrsnulog i okusila neopisivu radost uskrsnoga jutra. Sveti Matej opisuje taj susret ovako: "Najedanput im dođe Isus u susret pa im reče: "Zdravo!" One pristupiše k njemu, obujmiše mu noge i pokloniše mu se. Nato im Isus reče: "Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da idu u Galileju. Ondje će me vidjeti" (28, 9-10). Među tim ženama bila je i sveta Marija Saloma. U ikonografiji, na slikama velikih majstora, često se nalazi u skupini žena mironosica s posudom dragocjene pomasti. Prema legendi nakon Uskrsnuća nastanila se u talijanskom gradu Veroli (Lazio) i tamo provela ostatak života šireći Radosnu vijest. Zaštitnica je mnogih naselja, biskupija, župa i crkava (Arles u Francuskoj, Tournai u Belgiji, Veroli u Italiji).

blazeni_ivan_pavao_2

Sveti Ivan Pavao II.

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se kao Karol Józef Wojtyła 18. svibnja 1920. u poljskom gradu Wadowice, nedaleko Krakówa. Za njemačke okupacije u Krakówu je studirao na tajnom fakultetu u nadbiskupskom dvoru, a bavio se i glumom. Studij teologije nastavio je u Rimu, a kao profesor teologije djelovao je u Krakówu i Lublinu. Pio XII. imenovao ga je 1958. biskupom, Pavao VI. 1964. krakowskim nadbiskupom, a 1967. kardinalom. Za papu je izabran 16. listopada 1978. godine.

blazeni_ivan_pavao_ii_2

Svojom osobnom neodoljivom toplinom, neposrednošću i prirodnom karizmom izuzetno je snažno djelovao putem suvremenih elektronskih medija, šireći svoje poruke i u najzabitnijim dijelovima Zemlje. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država, proputovao 1,2 milijuna kilometara, obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta i posjetio oko 850 gradova. Zalagao se za mir i zagovarao pravo svakoga naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu "kultura života" i promicao međureligijski dijalog. Zagovarao je jedinstvo kršćana i pokazao otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama.

Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je i izgovorio oko 15000 raznih govora i dokumenata, napisao 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, mnoge knjige, pjesme i drame. Imenovao je 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca. Snažno je utjecao na demokratsku preobrazbu istočnoeuropskih zemalja. Preminuo je 2. travnja 2005. u Rimu. Papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim 1. svibnja 2011. te odredio kao njegov blagdan datum služenja prve svete mise na dužnosti pape, 22. listopada. Svetim ga je proglasio 27. travnja 2014. papa Franjo.

blazeni_ivan_pavao_ii_i_kardinal_franjo_kuharic

 

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom i Hrvatima. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991. da djeluje na međunarodnom priznanju Lijepe naše, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je papa Wojtyła pružao svestranu i trajnu potporu te je sve do svoje smrti ostao našim zagovornikom i prijateljem te ga možemo nazvati „hrvatskim papom". Blagdan Male Gospe 8. rujna 1991. godine proglasio je svjetskim danom molitve za mir u Hrvatskoj. Posjetio je Hrvate pet puta, Hrvatsku tri puta te Bosnu i Hercegovinu dva puta. Proglasio je svetima Leopolda Mandića i Marka Križevčanina, a blaženima kardinala Alojzija Stepinca, Ivana Merza i Mariju Petković.

Sveti Ivan Pavao II - kapela u Bratini

Zaštitnik je mnogih naselja, župa, crkava, kapela i ustanova diljem svijeta, a posvećene su mu i hrvatske župe u Jelkovcu (Sesvete) kod Zagreba i u Petrinji te kapele u Bratini kod Jastrebarskog i u Ključić Brdu kod Velike Gorice.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 22. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.