NaslovnaSvetac danaSveta Uršula i sveti Hilarion iz Gaze

Sveta Uršula i sveti Hilarion iz Gaze

Listopad
Subota, 21. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

sveta_ursula

Danas slavimo svetu Uršulu (Ursulu), mučenicu. Prema legendama iz X. i XI. stoljeća bila je kraljevna, kći kršćanskoga britskoga kralja. Na povratku s hodačašća u Rimu, mučili su je i ubili Huni, vjerojatno godine 452. u Kölnu, zajedno s mnogobrojnim pratiljama. Kao godine njezine mučeničke smrti navode se i 238., 283., 383., 451. i 640. I o broju njezinih pratilja, također svetih mučenica, postoje prijeporni podaci, a kreću se od 11 do 11 tisuća (prema svemu sudeći prepisivač starog dokumenta je pojam „11 M" pogrešno protumačio kao „11 tisuća" umjesto „11 mučenica"). Iako su podaci o njoj raznoliki i nepouzdani, bila je izuzetno omiljena svetica u srednjem vijeku. Izvjesnost o postojanju i mučeništvu svete Uršule temelji se na natpisu iz IV. ili V. stoljeća što resi njezinu crkvu u Kölnu: "Klemacije, čovjek senatorskoga ranga došavši s Istoka potaknut božanskim nadahnućem - nanovo je sagradio ovu baziliku na svoj račun da bi ispunio zavjet na mjestu gdje su svete djevice prolile krv za Kristovo ime."

sveta_ursula_2

Kult svete Uršule iz Kölna, zasnovan na brojnim legendama, proširio se u Španjolsku, Italiju, Dansku i čitavu Europu. Po njoj su nazvane uršulinke (Red svete Uršule), katolički ženski red što ga je 1535. u talijanskom gradu Bresci osnovala sveta Angela Merici, a bavi se prije svega naobrazbom mladih katoličkih djevojaka i žena (od 1703., kada su započele djelovati u Varaždinu, uršulinke su nazočne i u Hrvatskoj).

Zaštitnica je katoličkog odgoja i obrazovanja (naročito djevojačkog), odgojitelja, školske djece, studenata, siročadi, učiteljica, dobrih brakova, streličara, trgovaca suknom, svete smrti, Britanskih Djevičanskih otoka, Sveučilišta u Parizu, njemačkog grada Kölna i mnogih drugih naselja, župa, crkava, samostana, škola i vrtića po cijelom svijetu i u Hrvatskoj (Grabovac kod Čeminca u Baranji), a zajednice i samostani uršulinki uspješno djeluju i u hrvatskim krajevima (Varaždin, Zagreb-Vončinina, Zagreb-Gračani, Novi Zagreb-Utrine, Slavonski Brod, Rovinj, Zenica).

Sveti Hilarion iz Gaze

Sveti Hilarion, pustinjak i opat, rođen je 291. u Tabathi kod Gaze (Palestina). Sveti Jeronim napisao je njegov životopis dvadesetak godina nakon Hilarionove smrti, a na Istoku je doživio mnoge prijevode i prijepise. Iz tog životopisa doznajemo najviše o Hilarionu, utemeljitelju palestinskog monaštva u IV. stoljeću. Rodio se kao sin poganskih roditelja koji su ga poslali na studij u Aleksandriju. Tamo se obratio na kršćanstvo i zagrijao se za monaški život. Nekoliko godina bio je učenik svetog Antuna Pustinjaka, glasovitog oca kršćanskog monaštva. S njim je proživio godine 306. više od dva mjeseca u egipatskoj pustinji. Kad se 307. vratio kući u Palestinu, njegovi roditelji više nisu bili živi. Hilarion je svoje nasljedstvo podijelio siromasima i nakon toga se povukao u samoću kod Maiume, luke grada Gaze. Tamo je provodio pokornički život, u stalnoj molitvi, a bio je često podvrgnut teškim napastima. Oko 329. počeo je oko sebe okupljati učenike i osnovao mnoge samostane u različitim dijelovima Palestine. Uzdržavao se izradom košara i godinama jeo samo 15 smokava dnevno, komadić kruha i malo bilja.


Glas o Hilarionovoj svetosti proširio se na sve strane, a pripisivala su mu se mnoga čudesna djela, ozdravljenje bolesnika i oslobađanje opsjednutih od demonskih sila. Salijetali su ga posjetitelji sa svih strana pa više nije imao mira ni samoće. Odlučio je poći na hodočašće pa se 356. uputio najprije u Egipat, u Bruchion kod Aleksandrije i u jednu libijsku oazu. Potom je otplovio na Siciliju, gdje je boravio u jednoj špilji kod Pachina (Siracusa). Sa Sicilije je krenuo u naše krajeve, u blizinu starog Epidaura, današnjeg Cavtata.

Sveti Hilarion (Ilar) - župna crkva u Mlinima

Tamo i danas živi spomen na njega, a svetom Ilaru, kako ga naš tamošnji puk zove, posvećena je župa Mlini u Župi dubrovačkoj. Svoj životni vijek Hilarion je okončao kod Paphosa na otoku Cipru. Živio je u samoći, a posjećivao ga je samo njegov vjerni učenik Hezihije. Preminuo je na današnji dan, 21. listopada 371. Štovanje svetog Hilariona prošireno je na Istoku, o čemu svjedoče brojni životopisi na grčkom, armenskom i koptskom jeziku. Zaštitnik je mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

 

Svi datumi

  • Subota, 21. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.