NaslovnaSvetac danaSveti Eduard i sveti Koloman

Sveti Eduard i sveti Koloman

Listopad
Petak, 13. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Danas slavimo svetog Eduarda, anglosaskog kralja, poznatog i pod imenom Eduard Ispovjednik (Edward the Confessor). Rodio se oko 1004. u Islipu (Oxfordshire). Sin kralja Ethelreda II. i Emme, sestre vojvode Rikarda II. Normandijskog, u vrijeme danske invazije na Englesku boravio je 28 godina u izbjeglištvu u Normandiji. U domovinu se vratio 1041., a zavladao 1042. U vladavini se oslanjao na Normane, Godwina iz Wessexa i njegovog sina Harolda. Izuzetno blag, pravedan, pobožan i čedan kralj, ukinuo je nepravedne poreze i pročuo se zbog svoje darežljivosti i velikodušnosti prema siromasima, redovnicima, hodočasnicima i strancima.

sveti_eduard_2

Gradio je mnoge crkve i samostane, među njima i glasovitu Westminstersku opatiju. Čudotvorac, bolesnike je prema legendi liječio dodirom. Njegovim imenom prozvani su anglosaski pravni običaji („Leges Edwardi confessoris"), kodificirani nakon njegove smrti.

Preminuo je 5. siječnja 1066. u Westminsteru. Svetim ga je 1161. proglasio papa Aleksandar III. Zaštitnik je problematičnih brakova, kraljeva, odvojenih supružnika i britanske kraljevske obitelji.

sveti_koloman

 

Sveti Koloman

Sveti Koloman (Colomannus, Colman, Kálmán), irski redovnik, hodočasnik i mučenik kraljevskog roda, rodio se u X. stoljeću, a početkom XI. stoljeća uputio se na hodočašće u Svetu zemlju. U to vrijeme u srednjoj Europi odvijali su se ratni sukobi između Austrije, Moravske i Češke. Na putu kroz Austriju Koloman je zaustavljen zbog neobične odjeće i tuđinskog govora. Nije govorio njemački pa je bez sudskog postupka optužen kao češki špijun, a razjarena gomila mučila ga je i potom objesila na današnji dan, 13. listopada 1012., u austrijskom gradu Stockerau (kotar Korneuburg, Donja Austrija). Objesili su ga između dva zločinca. Njegovo tijelo ostalo je visjeti na bazginom grmlju bez ikakvih znakova raspadanja, nedirnuto od ptica i divljih zvijeri, a bazga je čudesno zazelenjela. Kad je neki čovjek odrezao komad mesa sa svečevog tijela, u želji da pomogne teško bolesnom sinu, iz tijela je potekla svježa krv.

sveti_koloman_2

Nakon tri godine skinuli su Kolomanovo tijelo s grmlja, a po naredbi biskupa Megingauda svečano su ga pokopali u opatiji Melk. Na njegovom grobu dogodila su se mnoga čudesa. Dio njegovih relikvija prenesen je sredinom XI. stoljeća u Mađarsku, a mađarski kralj Géza I. dao je njegovo ime jednom od svojih sinova (mađarski kralj Kálmán). Kod opatije u Melku redovito vode na blagoslov konje i stoku, a svetom Kolomanu posvećeni su mnogi zdenci i vrela te crkve i kapele u Austriji, Bavarskoj, Švapskoj, Mađarskoj i Irskoj. Zazivaju ga kod uloga (gihta), kuge, glavobolje, nevremena, požara, najezde štakora i miševa, opasnosti od vješanja, a zaštitnik je Austrije, austrijskih gradova Stockeraua i Melka (Donja Austrija), obješenih ljudi, putnika, konja i rogate stoke.

 

Svi datumi

  • Petak, 13. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.