NaslovnaSvetac danaSveti Franjo Borgia i sveti Luis Bertrán

Sveti Franjo Borgia i sveti Luis Bertrán

Listopad
Utorak, 10. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

sveti_franjo_borgia

Današnji zaštitnik, sveti Franjo Borgia, rodio se 28. listopada 1510. kao Francisco de Borja y Aragón u Gandíji (Valencia). Praunuk pape Aleksandra VI. i kralja Ferdinanda Aragonskog, sin gandijskog vojvode Juana de Borje i Ivane Aragonske, od djetinjstva je bio pobožan i želio postati redovnik. Odrastao je i odgajan na dvoru kralja Carlosa V., a filozofiju je studirao u Zaragozi. Sretno oženjen od 1529. kraljičinom počasnom damom, Portugalkom Leonorom de Castro, otac osmero djece, pratio je kralja Carlosa na pohodima u Africi i Provansi. Potkralj Katalonije (1539.-1543.), vojvoda od Gandíje (1543.-1550.), udovac od 1546., odrekao se svih naslova i pridružio se 1548. Družbi Isusovoj, a za svećenika je zaređen 1551.

sveti_franjo_borgia_2

Bliski prijatelj i savjetnik svetog Ignacija Loyole, glasoviti propovjednik, osnovao je dvadesetak isusovačkih kolegija, djelovao od 1554. kao isusovački povjerenik u Španjolskoj i Portugalu, a od 1565. i kao general Družbe Isusove u Rimu. Pod njegovim vodstvom isusovci su osnovali mnoge misije, pored ostalog u Floridi, Novoj Španjolskoj i Peruu, te usavršili svoj unutarnji ustroj. Pokornik prožet poniznošću, savjetnik kraljeva i papa, zabrinut zbog opasnosti da će isusovci zbog svojih mnogobrojnih djelatnosti zanemariti vlastiti duhovni rast, uveo je u Družbu svakodnevnu jednosatnu jutarnju meditaciju.

Zbog svojih reformi i revitalizacije reda prozvan je "drugim osnivačem Družbe Isusove". Osnivač Collegiuma Romanuma (kasniji Gregorianum), bliski suradnik pape Pija V., preminuo je 30. rujna 1572. u Rimu. Blaženim ga je proglasio 1624. papa Urban VIII, a svetim 1671. papa Klement X. Zaštitnik je Portugala i otoka Rota (Marijanski otoci), a zazivaju ga prigodom potresa.

Sveti Luis Bertrán

Svetac kojeg danas predstavljamo je i Luis Bertrán (ponekad Beltrán), španjolski dominikanac, misionar i apostol Latinske Amerike. Luis Bertrán i Eixarch rodio se 1. siječnja 1526. u Valenciji kao sin plemića, gradskog bilježnika Luisa Bertrána i Ángele Eixarch. U obitelji, iz koje je potekao i sveti Vinko Ferrer, vladao je pravi kršćanski duh. Luis (hrvatski Ljudevit, Lujo) od malih je nogu pokazivao izuzetnu sklonost prema duhovnim vrednotama. Želio je postati dominikanac, iako se njegov otac protivio toj želji. Stupio je konačno u dominikanski red 26. kolovoza 1544., s privolom roditelja. Svečane zavjete položio je 1545., a mladu misu služio 23. listopada 1547. u dominikanskom samostanu u Valenciji. Prvu svećeničku službu obavljao je u samostanu Llombay, u vrijeme kad je nadbiskup Valencije bio sveti Toma iz Villanueve. Postao je 1549. učiteljem novaka, premda je imao tek 23 godine, a to ga je potaklo na strogi pokornički život. Glasoviti propovjednik, uložio je 1557. sve svoje snage u pomaganje žrtvama kuge. Susret s jednim južnoameričkim Indijancem pobudio je u njemu želju za odlazak u misije i spremnost na mučeništvo. Na svoju veliku avanturu uputio se 14. veljače 1562. Krenuo je pješice, bez novaca, i ukrcao se na brod za "Zapadnu Indiju". U Cartageni (danas Kolumbija) prijavio se u dominikanski samostan svetog Josipa. Propovijedao je i širio evanđelje u raznim mjestima Kolumbije, Paname i na Karibima. Govorio je španjolski, a domoroci su ga razumjeli i bez tumača. Prorok i čudotvorac, obratio je na kršćanstvo više od 15 tisuća duša. U Latinskoj Americi ostao je sedam godina. Svakodnevno je nailazio na raznorazne zapreke, prije svega od strane osvajača koji su se odnosili tiranski prema domorodačkom stanovništvu.


Vratio se utučen u domovinu 18. listopada 1569., s ranom na nozi koja nikada nije zacijelila. Tadašnji nadbiskup Valencije, sveti Juan de Ribera, primio ga je s mnogo razumijevanja i ljubavi. Suradnik i prijatelj svete Terezije Avilske, svoje neizmjerne duhovne darove posvetio je prije svega dominikanskim novacima i propovijedanju. Sveti Luis Bertrán preminuo je 9. listopada 1581. u Valenciji. Blaženim ga je proglasio 1608. papa Pavao V., a svetim 1671. papa Klement X. Slikari ga najčešće prikazuju u bijelocrnom habitu, dok u ruci drži zlatnu čašu iz koje izlazi zmija. To je uspomena na pokušaj trovanja kojem je bio izložen šireći evanđelje u Latinskoj Americi. Zaštitnik je Kolumbije i dominikanskih novaka.

 

Svi datumi

  • Utorak, 10. Listopad 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.