NaslovnaSvetac danaSveti Jeronim i sveti Honorije iz Canterburyja

Sveti Jeronim i sveti Honorije iz Canterburyja

Rujan
Subota, 30. Rujan 2017. 00:00 - 23:59

sveti_jeronim_1

Današnji zaštitnik, sveti Jeronim (Sophronius Eusebius Hieronymus), crkveni otac i naučitelj, pisac i jezikoslovac, rodio se oko 347. u Stridonu, na granici rimskih provincija Dalmacije i Panonije. Krstio se oko 365., studirao retoriku, filozofiju, teologiju i lingvistiku u Rimu, Trieru, Akvileji, Antiohiji i Carigradu i bio tajnik pape Damaza I. u Rimu. Svećenik od 378. ili 379., upravljao je od 386. samostanom u Betlehemu, gdje je proveo posljednje 34 godine života i napisao svoja najvažnija djela. Prema legendi ljubimac mu je bio lav, kojem je iz šape izvadio trn.

sveti_jeronim_2

Duhovnik rimskih patricijskih dama, asketa, pustinjak, pokornik, pisao je svetopisamske komentare, teološke rasprave, dogmatsko-polemičke spise, životopise, pisma. Preveo je starozavjetne knjige s hebrejskog, a novozavjetne s grčkog na latinski jezik. Njegov prijevod Svetog pisma na latinski (Vulgata), na kojem je radio više od 20 godina, prihvaćen je kao službena verzija u Katoličkoj crkvi i vrijedio je do najnovijih dana. Njegovo književno-povijesno djelo „O slavnim muževima", koje abecedno popisuje 135 crkvenih pisaca od početaka kršćanstva, ubraja se među prve biografije i bibliografije.

Sveti Jeronim - župna crkva u Jasenicama

Pripisivao mu se i izum glagoljice, a zaštitnik je uglednih i zaslužnih hrvatskih ustanova i udruga (Jeronimski zavod u Rimu, Društvo svetog Jeronima, provincija franjevaca konventualaca, franjevačka provincija u Dalmaciji i Istri, hrvatska župa u Chicagu). Našem davnom zemljaku, oštrom, oporom i strasnom polemičaru, pripisuje se molitva, koja govori o njegovoj burnoj naravi, ali i zavičajnoj pripadnosti: „Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac!" Preminuo je na današnji dan, 30. rujna 420. u Betlehemu.

sveti_jeronim_zupna_crkva_u_strigovi

Sveti Jeronim - župna crkva u Štrigovi

Kao zaštitnika štuju ga arheolozi, arhivisti, bibličari, knjižničari, knjižnice, školska djeca, studenti i prevoditelji a posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Maksimir, Štrigova, Klana, Rijeka, Muntić kod Ližnjana, Vižinada, Hum kod Buzeta, Risika na Krku, Martinšćica na Cresu, Vlašići na Pagu, Lun na Pagu, Jasenice, Primošten Stanovi, Šibenik-Meterize, Kaštel Gomilica, Veliko Brdo kod Makarske, Pučišća na Braču, Slano, Dalmacija, Herceg Novi).

Sveti Honorije iz Canterburyja

Sveti Honorije (Honorius) bio je peti po redu nadbiskup Canterburyja. Njega je kao i druge misionare u Britaniju poslao papa Grgur Veliki kako bi obratili i pokrstili tamošnje pogane. Honorije, rođeni Rimljanin, benediktinac, bio je vjerojatno član druge skupine misionara koja je u tadašnju kraljevinu Kent iz Italije stigla 601. godine. Oni su trebali pomoći prvoj skupini koju je predvodio sveti Augustin Canterburyjski. Honorije je nakon smrti nadbiskupa Justusa postao nadbiskup Canterburyja 627. u Lincolnu, a posvetio ga je sveti Paulin, biskup Yorka. Honorije je nakon toga poslao pismo svojem imenjaku papi Honoriju I. i zatražio da i York proglasi nadbiskupijom kako bi zbog udaljenosti Rima u slučaju smrti nekog od engleskih biskupa, nadbiskupi Canterburyja i Yorka mogli imenovati njihove zamjenike. Papa se s tim prijedlogom složio u svojem pismu iz 634. godine.

Sveti Honorije iz Canterburyja - ostaci opatije svetog Augustina

Honorije je kao nadbiskup Canterburyja službovao gotovo dva desetljeća i postizao velike uspjehe u svojem duhovnom djelovanju među žiteljima Kenta. Posebno je poticao misionarski rad među poganima Istočne Anglije, u čemu se naročito isticao burgundijski svećenik, sveti Feliks, kojeg je Honorije poslao kao misionara u Dunwich (Suffolk). Honorije je Feliksa oko 631. posvetio za biskupa Istočne Anglije. Za biskupa Rochestera imenovao je 644. Ithamara koji je tako postao prvi biskup rođen u Engleskoj. Pomagao je i irskim misionarima koji su djelovali na sjeveru Britanije. Honorije je preminuo na današnji dan, 30. rujna 653., kao posljednji od misionara Grgura Velikog. Kao nadbiskup Canterburyja naslijedio ga je 18 mjeseci kasnije Deusdedit, prvi Englez na tom položaju. Honorijeve relikivije nalazile su se u crkvi svetog Petra i Pavla, kasnijoj opatiji svetog Augustina (St Augustine's Abbey) u Canterburyju. Kao što to često biva, pučka predaja često ga miješa s njegovim suvremenikom i imenjakom, svetim Honoréom (Honoratusom), biskupom Amiensa u Francuskoj, zaštitnikom pekara i slastičara (preminuo je oko godine 600.). Mi se danas s radošću prisjećamo obojice.

 

Svi datumi

  • Subota, 30. Rujan 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).