NaslovnaSvetac danaSvi Sveti, sluga Božji Josip Lang

Svi Sveti, sluga Božji Josip Lang

Studeni
Četvrtak, 1. Studeni 2018.

svi_sveti_i

Danas slavimo Sve Svete (latinski Sollemnitas Omnium Sanctorum, pučki Sisveti i Sisvete), svetkovinu kojom Crkva slavi sve svece, znane i neznane, one koji su već kanonizirani, dakle proglašeni svetima, ali i one koji to još nisu. Spomen na mučenike počeo se slaviti na Istoku od IV. stoljeća, a prvi tragovi slavlja Svih Svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, u nedjelju nakon Duhova. Taj običaj spomenut je i u jednoj homiliji svetog Ivana Zlatoustog iz godine 407. U zapadnoj Crkvi njegovi su korijeni u posvećenju rimskog Pantheona u čast Blažene Djevice Marije i svih mučenika, od strane pape Bonifacija IV., 13. svibnja 608. ili 609. Papa Grgur III. (731.-741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga, po svoj prilici na zahtjev irskih redovnika, kako bi se poklopio s proslavom keltske Nove godine.

svi_sveti

Izabran je datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.«  Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve, iako se spomen na sve vjerne mrtve, Dušni dan, slavi dan kasnije, 2. studenoga.

Svi Sveti - župna crkva u Sesvetama

Mnoštvo Svih Svetih je veliko, kako to svjedoči i sveti Ivan u svom Otkrivenju: »Vidjeh: evo velikog mnoštva, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda gdje stoji pred prijestoljem.« Sve to silno, neprebrojivo mnoštvo u radosti stoji »pred licem Jaganjca«. Gospodin je u svome govoru na gori svečano obećao i zajamčio blaženstvo svima siromašnima u duhu koji nisu robovi prolaznih dobara, krotkima, onima koji gladuju i žeđaju za pravdom, milosrdnima, onima koji su čista srca, tolikima u povijesti progonjenima zbog pravde, tolikima potlačenima, obespravljenima, oklevetanima.

Svi Sveti - župna crkva u Krkoviću

Svi koji su vjerovali u Kristova blaženstva bit će doista i blaženi. Svi koji su morali gledati kako zlo trijumfira nad dobrom, nepravda nad pravdom, ropstvo nad slobodom, klicat će zbog konačnog trijumfa dobra nad zlim. U tom se mnoštvu nalaze i mnogu sinovi i kćeri iz našega, hrvatskoga naroda, među njima, vjerujemo, i zagrebački pomoćni biskup, sluga Božji Josip Lang (1857-1924), omiljeni propovjednik i prijatelj siromaha, koji je umro baš na današnji dan.

Župna crkva svih Svetih u Đakovu

Svima Svetima posvećena su mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i u hrvatskim krajevima (Sesvete kod Zagreba, Bedenica, Đakovo, Erdut, Donja Motičina, Požeške Sesvete kod Pleternice, Veliki i Mali Zdenci kod Grubišnog Polja, Podravske Sesvete, Beletinec kod Svetog Ilije, Dekanovec u Međimurju, Karojba u Istri, Zmijavci, Aržano kod Ciste Provo, Piramatovci / Krković kod Skradina, Zlopolje kod Muća, Neorić kod Muća, Hrvace, Gala-Gljev kod Sinja, Zagvozd, Koprivno kod Dugopolja, Podgora, Blato na Korčuli, Korčula, Livno, Drežnica kod Mostara, Jare kod Širokog Brijega, Aladinići kod Stoca, Irig u Srijemu, Čonoplja kod Sombora, Bačko Petrovo Selo kod Bečeja, Kucura kod Vrbasa).

sluga_bozji_josip_lang_i 

Sluga Božji Josip Lang
 
Sluga Božji Josip Lang, zagrebački biskup, prijatelj sirotinje i dobrotvor, čiji spomendan slavimo uz blagdan Svih Svetih, rođen je 25. siječnja 1857. u Lepšiću kod Ivanić-Grada, ali je djetinjstvo proveo u Novakima kod Jastrebarskog (župa Petrovina), gdje je njegov otac Karlo bio mlinar. Karlo Lang preminuo je mlad, u svibnju 1864., i kao prvi pokojnik pokopan je na današnjem jaskanskom groblju. Njegov grob sa spomenikom i danas stoji u uglu groblja. Za sobom je ostavio udovicu Mariju s petero djece. Uz Josipa kasnije se proslavio i njegov mlađi brat Milan Lang (Volavje, 1863.-Samobor, 1953.), legendarni samoborski učitelj.

Osnovnu školu Josip Lang, od milja zvani „Pepek", polazio je u Jastrebarskom. Svaki dan pješke je iz Novaka odlazio u školu, četiri kilometra u jednom smjeru, pa četiri kilometra u drugom. Dijete bez oca, bio je štićenik učitelja i ravnatelja Luke Vranka, čovjeka izuzetno zaslužnog u povijesti prosvjete i kulture grada Jastrebarskog. Kad bi „Pepeka" u Jastrebarskom zatekla oluja ili jaka kiša, ostao bi u Jaski i prenoćio kod Vrankovih. Često se hranio i kod obitelji Štetner. Zanimljivo da je u isto vrijeme jaskansku školu, viši razred, polazio i Antun Bauer (1856.-1937.), sin špana grofa Erdödyja, kasniji zagrebački nadbiskup. Posebno je dirljiva priča o njihovom prijateljstvu, kada je Bauer prilikom jednog službenog fotografiranja u školi siromašnom Langu posudio svoj kaputić. Mali „Pepek" je osobito rado i često posjećivao svetišta Marije Snježne u Volavju i Gospe Karmelske u jaskanskom franjevačkom samostanu. U Jastrebarskom je Josip Lang završio tri razreda pučke škole, a četvrti razred već je polazio u Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju.

sluga_bozji_josip_lang_ii

Bogosloviju je studirao u Rimu i doktorirao na papinskom sveučilištu Gregorianum. Za svećenika je zaređen 1883. u Zagrebu. Bio je kapelan u Zlataru, a od 1885. duhovnik u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu, duhovnik i propovjednik u matičnoj kući sestara u Frankopanskoj ulici, odgajatelj i rektor Bogoslovnog sjemeništa, te župnik katedralne župe svete Marije na Dolcu. Trajno zauzet pastoralnim i karitativnim radom, imenovan je kanonikom, a 1914. pomoćnim zagrebačkim biskupom. Stalno je posjećivao bolesnike, većinom sirotinju i dijelio obilnu duhovnu i materijalnu pomoć. Silazio je u vlažne podrume, penjao se na tavane i potkrovlja da pomogne ljudima u teškoj materijalnoj situaciji. Svoju je mjesečnu plaću podijelio siromasima i često se morao zadužiti.

Jednom je usred Zagreba za snježne vijavice skinuo cipele i poklonio ih bosom siromahu. Svjetionik svoga vremena, omiljeni propovjednik i ispovjednik, objavljivao je članke u „Hrvatskom učitelju" i „Kršćanskoj školi".

Josip Lang preminuo je 1. studenoga 1924. u Zagrebu i pokopan je u crkvi svete Marije na Dolcu. Narod je Josipa Langa poštivao kao sveca i u Rimu se vodi postupak za njegovo proglašenje blaženim. U Zagrebu djeluje Zaklada „Biskup Josip Lang" za stare, bolesne i napuštene osobe, koju su osnovali i vode je oci isusovci (http://www.zbjl.hr/), a zagrebački bogoslovi već 40 godina izdaju i uspješno uređuju „Vjesnik biskupa Langa".

Datum Langove smrti prilika je za usrdnu molitvu da Crkva u Hrvata uskoro dobije novog blaženika i sveca.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 1. Studeni 2018.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.