NaslovnaSvetac danaSveti Mihael, Gabrijel, Rafael, sveti Lovro Ruiz iz Manile

Sveti Mihael, Gabrijel, Rafael, sveti Lovro Ruiz iz Manile

Rujan
Petak, 29. Rujan 2017. 00:00 - 23:59

sveti_mihael_gabrijel_rafael

Danas slavimo arkanđele Mihaela, Gabrijela i Rafaela, trojicu najznačajnijih i najomiljenijih predstavnika anđeoskog svijeta, vjerničkom srcu tako bliskog i dragog. Arkanđeli ili vrhovni anđeli prema židovsko-kršćanskoj tradiciji za Boga obavljaju posebne zadatake.

Prema spomenu u Svetom pismu imaju vlastita imena, koja označavaju njihovu zadaću: Mihael (vojskovođa, pobjednik nad Sotonom), Gabrijel (junak Božji, glasnik Ivanova i Isusova rođenja) i Rafael (ozdravitelj, pratilac Tobijin). Mnogi vjernici nose njihova imena pa im svima od srca čestitamo današnji imendan.

sveti_mihael

Mihael („Tko je kao Bog?"), u hrvatskim krajevima i Mihovil, Mihajlo, Mijo, Miško, prema Svetom pismu (Otkrivenje) anđeoski je knez koji se bori s paklenim zmajem. Protiv Zloga ratuje i u Knjizi Danijelovoj. Ikonografija ga prikazuje kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva prema njemu od davnine osjeća duboku pobožnost i naročito štovanje, te ga promatra kao moćnog zaštitnika. Zaštitnik je i hrvatske policije, snaga sigurnosti, radiologa, hitne pomoći, bolesnika, umirućih, padobranaca, policajaca, pomoraca, trgovaca, umjetnika, bankara, pekara, bačvara, vitezova, vojnika, mačevalaca, povrćara, klobučara, Židova, Engleza, Nijemaca, mnogih gradova, župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Sveti Mihael - župna crkva u Sračincu

Jedan je od najpopularnijih svetaca u hrvatskom vjerničkom puku (Zagreb-Dubrava, Zagreb-Gračani, Vugrovec kod Sesveta-groblje, Gornje Prekrižje kod Jastrebarskog, Jastrebarsko-groblje, Kalje u Žumberku, Lovas, Cerna, Drenovci, Osijek-Tvrđa, Kneževi Vinogradi, Drenje, Donji Miholjac, Seona kod Donje Motičine, Dubočac kod Bebrine, Stara Gradiška, Stražeman kod Velike, Zdenci, Zrinski Topolovac, Miholec kod Orehovca, Miholjanec kod Virja, Mihovljan, Sračinec, Ludina, Bročice kod Novske, Prelošćica kod Siska, Dabar kod Otočca, Lovinac, Jelenje, Klana-groblje, Borut kod Cerovlja, Pazinski Novaki kod Cerovlja, Zamask kod Pazina, Nova Vas kod Brtonigle, Šterna kod Grožnjana, Žminj, Sveti Vid-Miholjice na Krku, Vrh na Krku, Galovac, Vukšić kod Benkovca, Miranje kod Benkovca, Kožino kod Zadra, Zadar, Vrana kod Pakoštana, Sveti Filip i Jakov, Poljica kod Vrsi, Vrsi, Zaglav na Dugom otoku, Lišane Ostrovičke, Murter, Kijevo, Promina, Ervenik, Raslina kod Šibenika, Šibenik, Šibenska biskupija, Trilj, Bisko kod Trilja, Kaštel Kambelovac, Split-Kamen, Dugopolje, Gradac, Konjsko kod Klisa, Omiš, Kostanje kod Omiša, Zvečanje kod Omiša, Proložac, Ravča kod Vrgorca, Rašćane kod Vrgorca, Podbablje Gornje, Dol na Hvaru, Jelsa na Hvaru,

Sveti Mihael - župna crkva u Ludini

Komiža na Visu, Viganj kod Orebića, Dubrovnik-Lapad, Kliševo kod Dubrovnika, Kopanice kod Orašja, Kolibe kod Bosanskog Broda, Vareš, Ovčarevo kod Travnika, Prenj kod Stoca, Odžak-Čaić kod Livna, Duvno, Drinovci kod Gruda, Trebinjsko-mrkanska biskupija, Risan u Boki Kotorskoj, Erdevik kod Šida, Novi Slankamen kod Inđije, Bereg-Bački Brijeg kod Sombora, Subotica, Odžaci, Bačko Gradište kod Bečeja, Trešnjevac kod Kanjiže, Zmajevo kod Vrbasa), a po njemu su i nazvana mnoga naselja (Donji i Gornji Miholjac, Mihovljan, Miholjanec, Miholec).

sveti_gabrijel

Gabrijel („Božji čovjek", „Božja snaga") prema Svetom pismu nazvan je Božjim čovjekom, junakom ili poslanikom. On dolazi proroku Danijelu objasniti viziju ovna i koze i priopćiti pretkazanje sedamdeset tjedana. Najavio je rođenje Ivana Krstitelja Zahariji i rođenje Isusa Krista Djevici Mariji. Njemu je kao i Mihaelu pučka pobožnost namijenila ulogu čuvara crkvenih vrata, koji priječi demonima ulaz u Božji hram. Zaštitnik je glasonoša, teklića, pismonoša, telegrafa, telefona, radija, televizije, medija, poštara, svećenstva, diplomata, filatelista i Portugala, a posvećene su mu mnoge crkve i naselja u svijetu.

sveti_rafael_2

Rafael („Bog liječi") opisan je u Tobijinoj knjizi kao pratilac i pomoćnik mladog Tobije na njegovu putu u Rages. Izbavlja ga od velike ribe, oslobađa Saru od zloduha i Tobijina oca liječi od sljepoće. Umjetnici ga prikazuju kako vodi Tobiju i drži u ruci posudu s lijekom. Zaštitnik je ljekarnika, liječnika, bolničara, putnika, iseljenika, pečalbara, pastira, mladeži, sretnih susreta, te duševnih i tjelesnih bolesnika, posebno slijepih i slabovidnih osoba te mnogih naselja i župa. Posvećena mu je psihijatrijska bolnica i crkva na Strmcu (Šumetlica kod Cernika) i kapelica u Gračanima kod Zagreba.

Sveti Lovro Ruiz iz Manile

Današnji sveti zaštitnik je i sveti Lovro Ruiz iz Manile (San Lorenzo Ruiz de Manila), mučenik i prvi filipinski svetac. Rođen je u Binondu (Manila) na Filipinima u uzornoj katoličkoj obitelji kao sin Kineza i Filipinke. Otac ga je naučio kineski, a majka tagalog. Kao dječak ministrirao je u samostanskoj crkvi u manilskoj četvrti Binondu. Redovnici dominikanci naučili su ga španjolski i podučili ga kaligrafskom umijeću kako bi mogao raditi kao prepisivač dokumenata. Postao je član dominikanskog Bratstva presvete krunice. Oženio je Filipinku Rosario, postao otac dva sina i kćeri i živio sa svojom obitelji mirno i pobožno. Dok je radio kao sakristan i kaligraf (escribano) za crkvu u Binondu, tamošnja vlast lažno ga je 1636. optužila za ubojstvo jednog Španjolca. Potražio je i pronašao utočište na jednom brodu s misionarima, tri svećenika dominikanca (Antonio Gonzalez, Guillermo Courtet, Miguel de Aozaraza), jednim japanskim svećenikom (Vicente Shiwozuka de la Cruz) i japanskim laikom, gubavcem (Lazar iz Kyota). Svi su oni kasnije proglašeni svetima. Zaputili su se 10. lipnja 1636. brodom u Japan. Međutim, u to vrijeme su kršćani u Japanu bili progonjeni, a više od 50 tisuća japanskih kršćana ubijeno je zbog vjere u Krista Gospodina.


Kad su stigli na Okinawu, Lorenza i njegove suputnike uhitili su ubrzo nakon dolaska predstavnici japanske vladajuće dinastije šoguna, Tokugawa. Godinu dana držali su ih u tamnici i zatim ih otpremili u Nagasaki. Tamo su ih danima mučili, a 27. rujna 1637. osudili su ih na smrt i odveli na „planinu mučenika", brdo Nishizaka. Obješeni su naopačke, uz dodatni teret i ostavljeni da umru jer se nisu htjeli odreći svoje kršćanske vjere. Lorenzo je tada izjavio svojim mučiteljima: „Ja sam katolik i punim srcem prihvaćam smrt za Gospodina. Da imam tisuću života, sve bih ih dao za njega." Dva dana nakon vješanja, na današnji dan, 29. rujna 1637, Lorenzo je preminuo zbog gubitka krvi i gušenja. Njegovo tijelo je spaljeno, a pepeo prosut u more. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 18. veljače 1981., za posjete Manili, a svetim 18. listopada 1987., kao prvog filipinskog sveca mučenika. Zajedno s Lorenzom Ruizom svetima je tada proglašeno još petnaest mučenika (svećenici, redovnici, redovnice i laici). Sveti Lorenzo Ruiz je zaštitnik Filipina i filipinskog naroda, a posvećene su mu mnoge župe, crkve, kapele i ustanove na Filipinima i diljem svijeta.

 

Svi datumi

  • Petak, 29. Rujan 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).