NaslovnaSvetac danaMučeništvo svetog Ivana Krstitelja, sveta Sabina Rimska

Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja, sveta Sabina Rimska

Kolovoz
Utorak, 29. Kolovoz 2017. 00:00 - 23:59

mucenistvo_svetog_ivana_krstitelja

Danas se Crkva Kristova spominje mučeništva ili glavosijeka sv. Ivana Krstitelja, jer je na taj dan po Rimskom martirologiju „po drugi put pronađena njegova časna glava". Ta je glava kasnije prenesena u Rim, gdje se s velikim poštovanjem čuva u bazilici San Silvestro in Capite. Mučeništvo svetog Ivana opisuju evanđelisti sveti Matej, sveti Marko i sveti Luka. Sveti Marko ovako opisuje taj dramatični događaj: „Herod je bio zapovjedio da uhvate Ivana i da ga, svezana u lance, bace u tamnicu, zbog Herodijade, žene svoga brata Filipa, koju bijaše uzeo za ženu, jer mu je Ivan govorio: 'Nije ti dopušteno imati ženu svoga brata.' Zato ga je Herodijada zamrzila i htjela ubiti, ali nije mogla. A Herod se bojao Ivana.

Znao je da je pravedan i Bogu posvećen čovjek i zato ga je štitio. Kad bi ga slušao, odmah bi se zbunio, ali bi ga ipak rado slušao. No, dođe zgodan dan, kad Herod o svom rođendanu priredi gozbu svojim velikašima, visokim časnicima i galilejskim prvacima. Uđe Herodijadina kći te je tako plesala da se svidjela Herodu i gostima. Kralj reče djevojci: 'Išti od mene što god hoćeš, i dat ću ti.' I zakle joj se: 'Dat ću ti što god zatražiš od mene, pa bilo to i pol moga kraljevstva.' Ona iziđe te reče svojoj majci: 'Što ću tražiti?' - 'Glavu Ivana Krstitelja,' odgovori ona. Vrati se odmah žurno kralju i zatraži: 'Hoću da mi odmah daš na pladnju glavu Ivana Krstitelja.' To ražalosti kralja, ali zbog zakletve dane pred gostima ne htjede je odbiti. Kralj odmah pošalje krvnika i naredi mu da donese Ivanovu glavu. Ovaj ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka svojoj majci. Kad to čuše Ivanovi učenici, dođoše i uzeše njegovo tijelo te ga položiše u grob" (Mk 6,17-29).

Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja - župna crkva u Osijeku (Brijest)

Sveti Augustin, koga smo jučer slavili, ovako komentira taj događaj, koji nas podsjeća na mnoga zbivanja modernog vremena: "Tek što sam pročitao Evanđelje, pred mojim se očima ukazao okrutan prizor: glava svetog Ivana na pladnju, prokleti nalog pun okrutnosti, jer se nije mogla podnositi istina. Jedna djevojka pleše, a jedna se mati odmara; usred bestidnosti i uživanja jedne gozbe drsko se stvara i izvodi bezbožna zavjera. I tako se na Ivanu ispunila riječ, koju je sam unaprijed rekao: 'On mora rasti, a ja se umanjivati. On je, uistinu, bio umanjen kad mu je bila odrubljena glava; a Krist je porastao na križu."

Mučeništvo svetog Ivana Krstitelja - župna crkva u Županji

Mučeništvu svetog Ivana Krstitelja posvećene su mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Županja, Berak kod Tompojevaca, Osijek-Brijest, Golinci kod Donjeg Miholjca, Zapolje kod Rešetara, Banićevac kod Cernika, Čemernica kod Virovitice, Kuželj kod Delnica, Koromačno kod Raše, Merag na Cresu, Žman na Dugom otoku, Vir, Bibinje-Punta, Poličnik, Medviđa kod Benkovca, Povlja na Braču, Osobjava kod Janjine na Pelješcu, Odžak, Dobrošin kod Uskoplja, Gradina kod Čitluka).

Sveta Sabina Rimska

Sveta Sabina, rimska mučenica, rođena je krajem I. stoljeća u Rimu, a neko vrijeme živjela je u Umbriji. Plemenita poganka, kći patricija Heroda Metalarija, bogata udovica senatora Valentina, obratila se na kršćanstvo zahvaljujući svojoj sirijskoj robinji, svetoj Serapiji, rodom iz Antiohije. Sa Serapijom je noću odlazila u katakombe, gdje su se potajice okupljali kršćani. Tamo je Sabina i krštena. Kad su za vladavine cara Hadrijana progonitelji kršćana Serapiju usmrtili toljagama, Sabina je njezino tijelo pokopala u obiteljskom mauzoleju.

Zlotvori su uskoro uhitili i Sabinu, a rimski sudac Elpidije tražio je od nje da se odrekne Krista Gospodina. Ona je to odbila pa su joj mačem odrubili glavu. Dogodilo se to u Rimu, u kolovozu 120. ili 126. godine. Sabinine relikvije dopremljene su 430. na rimski brijeg Colle Aventino, gdje je na mjestu njezine kuće između 422. i 432. podignuta bazilika Santa Sabina.

Sveta Sabina Rimska - bazilika u Rimu

Prema predaji, u toj bazilici sveti Dominik je 1219. osnovao dominikanski red. Svetu Sabinu zazivaju kod krvarenja, kod prekomjernih kiša, a zaštitnica je domaćica, djece, talijanske biskupije Avezzano (Abruzzo) te mnogih naselja, župa, crkava i kapela.

 

Svi datumi

  • Utorak, 29. Kolovoz 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).