NaslovnaSvetac danaSveti Ivan Eudes i sveti Sebald

Sveti Ivan Eudes i sveti Sebald

Kolovoz
Subota, 19. Kolovoz 2017. 00:00 - 23:59

sveti_ivan_eudes

Današnji sveti zaštitnik Ivan (Jean) Eudes rodio se 14. studenog 1601. kao seljački sin u normandijskom naselju Ri (departman Orne) nedaleko Argentana. Učenik isusovaca u Caenu, pridružio se 1623. oratorijancima Pierrea de Bérullea, a 1625. postao svećenik. Jean je baštinio sve osobine svog rodnog normandijskog kraja. Bio je snažne tjelesne građe, izdržljiv i uporan, razborit, sposoban organizator, stvoren za djela trajne vrijednosti. Nosio je i duhovne značajke vremena u kojem je rastao, odgajao se i usavršavao. Bio je suvremenik kardinala Richelieua i dramatičara Pierrea Corneillea, čovjek jake volje i junačkog srca. Prozvan "čudom svoga doba", dvorio je kužne bolesnike, sudjelovao u više od 100 župnih pučkih misija diljem Francuske, borio se protiv heretičkih zastranjivanja, osnivao sjemeništa (Lisieux, Evreux, Rouen).


Osnovao je 1641. Sestre Naše Gospe od milosrđa i utočišta, koje su vodile brigu o posrnulim djevojkama, a 1643. Družbu Isusa i Marije (eudisti), posvećenu odgoju svećenika. Pokrenuo je proslavu blagdana Srca Marijinog (1648.) i Srca Isusovog (1670.), za koje je sastavio i liturgijske molitve. Najveći obnovitelj francuskog vjerskog života u XVII. stoljeću, preminuo je u Caenu na današnji dan, 19. kolovoza 1680. Blaženim ga je proglasio 1909. papa Pio X., a svetim 1925. papa Pio XI. Zaštitnik je biskupije Baie-Comeau u Québecu. Njegovi eudisti (oko 400 članova) i danas uspješno djeluju u Francuskoj, Africi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi.

Sveti Sebald

Sveti Sebald (Sebaldus, Sebaldo, talijanski Sinibaldo), zaštitnik Nürnberga, pustinjak i misionar, rođen je u VIII. stoljeću, vjerojatno u Engleskoj. Sin danskog poglavice koji se naselio u Engleskoj, bio je zaručen s nekom francuskom princezom. Nakon razvrgnuća zaruka uputio se na hodočašće u Rim. Djelovao je potom kao misionar u Frankoniji, na području Reichswalda, prostranog šumskog područja u blizini Nürnberga (Mittelfranken, Bavarska). Njegovi bliski suradnici bili su sveti Willibald, biskup Eichstätta i sveti Winibald, benediktinski opat iz Heidenheima. Kao misionar i propovjednik obratio je mnoge nevjernike. Posljednje godine života proveo je kao pustinjak u šumi Poppenreuth, zapadno od Nürnberga.

O njemu kruže mnoge legende i pripisuju mu se mnoga čudesa. Tako je prema predaji pretvorio kamenje u kruh, a vodu u vino, kako bi nahranio i napojio svoje suradnike misionare. Zapalio je ledene sige poput triješća kako bi usred zime ugrijao smrznute siromahe. Vratio je molitvom vid jednom siromašnom seljaku kojeg je oslijepio njegov gospodar. Preminuo je oko 770. Štovanje svetog Sebalda raširilo se u XI. stoljeću, zahvaljujući čudesnim ozdravljenjima što su se po njegovom zagovoru dogodila u Nürnbergu. Njegov grob postao je meta brojnih hodočasnika.

Sveti Sebald - crkva u Nürnbergu

Građani Nürnberga podigli su mu prekrasnu crkvu, u kojoj se nalaze mnoge umjetnine. Relikvije svetog Sebalda pohranjene su 1397. u srebrnu škrinju i prenesene u kor nove crkve. Veliki majstor, kipar Peter Vischer stariji i njegovi sinovi dovršili su 1519. Sebaldovu brončanu grobnicu, remek-djelo njemačke renesanse. Zanimljivo je da se relikvije sveca kanoniziranog u Katoličkoj crkvi čuvaju i štuju u evangeličkoj crkvi. Zaštitnik je grada Nürnberga i trudnica, a zazivaju ga kod hladnog vremena i prehlade. Papa Martin V. proglasio ga je svetim 26. ožujka 1425. godine.

 

Svi datumi

  • Subota, 19. Kolovoz 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).