NaslovnaSvetac danaSveta Marta i blaženi Urban II.

Sveta Marta i blaženi Urban II.

Srpanj
Subota, 29. Srpanj 2017. 00:00 - 23:59

sveta_marta

Današnja sveta zaštitnica Marta poznata nam je iz Svetog pisma kao sestra Lazarova i Marijina iz Betanije. Kao vrijedna kućedomaćica s mnogo brige i pažnje ugostila je i posluživala Krista Gospodina, o čemu piše sveti Luka u svojem evanđelju. Isusu su Marta, Marija i Lazar bili naročito dragi prijatelji, pa je na poziv sestara i nakon razgovora s Martom uskrisio mrtvoga Lazara. Sveti Ivan, opisujući potanko Lazarovo uskrsnuće, piše: "Isus je ljubio Martu, njezinu sestru i Lazara" (Iv 11,5). Sestre su poručile po njega dok je Lazar bio još bolestan.

Bilo je to na posve diskretan način: "Gospodine, bolestan je onaj koga ljubiš" (Iv 11,3). Isus se uputio u Betaniju tek nakon Lazarove smrti. "Marta, čim ču da dolazi Isus, iziđe mu u susret, dok Marija ostade u kući. Marta reče Isusu: 'Gospodine, da si bio ovdje, ne bi bio umro moj brat. Ali i sada znam da će ti Bog dati sve što god zatražiš od njega.' 'Uskrsnut će brat tvoj', odgovori joj Isus. 'Znam da će uskrsnuti - odvrati mu Marta - o uskrsnuću, u posljednji dan.' 'Ja sam uskrsnuće i život - reče joj Isus. - Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti. Vjeruješ li ovo?' 'Da, Gospodine, ja tvrdo vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji je došao na svijet.' Opisujući pomazanje Isusovo u Betaniji sveti Ivan spominje: "Šest dana prije Pashe dođe Isus u Betaniju gdje stanovaše Lazar koga Isus uskrisi od mrtvih. Tu mu pripremiše večeru na kojoj Marta posluživaše" (12,1-2).


Prema predaji Marta je bila jedna od prvih misionarki na području južne Galije (današnji Marseille, Francuska). Preminula je oko godine 80. Jedna provansalska legenda priča kako je Marta znakom križa i blagoslovljenom vodom ili tamjanom ne samo onemogućila zmaja koji je ubijao ljude u gradu Tarasconu, već ga je vezala svojim pojasom, odvela ga u Arles i bacila u rijeku Rhone. Ta stara legenda svjedoči o Martinoj ljubavi prema svim stvorenjima. Ona nije ubila zmaja, već ga je "odvela" tamo gdje ne može nauditi ljudima. Tu scenu prikazuje oltarna slika svete Marte u crkvi svetoga Lovre u Nürnbergu.

Sveta Marta - župna crkva u Šišincu

Zazivaju je kod krvarenja i kuge, a zaštitnica je kuharica, domaćica, služavki, gostioničarki, konobarica, batlera, hotelijera, pralja, samaca, dijetetičara, putnica, slikara, kipara, upravitelja bolnica, domaćih životinja, te mnogih biskupija, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Šišinec kod Lekenika, Bijaći kod Kaštel Štafilića, Plano kod Trogira).

Sretan imendan želimo svim našim Martama!

Blaženi Urban II.

Blaženi Urban II., 159. rimski papa, benediktinac, podrijetlom Francuz, rođen je oko 1042. u Lageryju (departman Marne, Champagne) kao Odo de Châtillon ili Eudes de Lagery, sin plemićke obitelji. Školovao se u obližnjem gradu Reimsu kod svetog Bruna iz Kölna, osnivača kartuzijanskog reda. Kasnije je stupio u benediktinski samostan u Clunyju, u kojem je neko vrijeme bio i prior. Izabran je oko 1080. za biskupa u Ostiji kod Rima, kao nasljednik svetog Piera Damianija, i imenovan kardinalom. Papa Grgur VII. slao ga je u dva navrata u Njemačku kao svoga poslanika. Za papu je izabran 12. ožujka 1088. u Terracini (76 kilometara jugoistočno od Rima) jer je u Rimu tada stolovao protupapa Klement III. Uzeo je ime Urban II., a Crkvom je vladao od 1088. do 1099. U Rim je trijumfalno ušao 3. srpnja 1089., a protupapa je pobjegao u Tivoli. Urban II. nastavio je i unaprijedio gregorijansku reformu u Crkvi.

Sazvao je više sinoda na kojima je osuđena simonija (trgovanje crkvenim službama i povlasticama) i nikolaizam (neprihvaćenje celibata). Zalagao se za strogo pridržavanje samostanske stege i ustrojio rimsku kuriju poput kraljevskog dvora. Ublažio je sukobe u borbi za laičku investituru (uplitanje svjetovnih vladara u crkvene poslove). Na saborima u Piacenzi i Clermontu (1095.) pozvao je kršćanske vladare na Zapadu na prvi križarski pohod u Palestinu, čime je započelo razdoblje križarskih ratova. Mnogo je učinio za povratak Sicilije u katoličku obitelj.

Zbog strogog asketskog života, neuništive revnosti i duboke pobožnosti, uživao je ogroman ugled i poštovanje kod svih slojeva vjernika. Urban II. bio je veliki promicatelj štovanja Majke Božje. Odobrio je i proširio moljenje malog časoslova Blažene Djevice Marije, moljenje Angelusa ujutro i navečer te slavljenje subote kao dana posvećenog Mariji. Preminuo je u Rimu na današnji dan, 29. srpnja 1099. Blaženim ga je proglasio 14. srpnja 1881. papa Leon XIII. Zazivaju ga bolesnici s križoboljom.

 

Svi datumi

  • Subota, 29. Srpanj 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).