NaslovnaSvetac danaSveti Ana i Joakim, blaženi Titus Brandsma

Sveti Ana i Joakim, blaženi Titus Brandsma

Srpanj
Srijeda, 26. Srpanj 2017. 00:00 - 23:59

sveti_ana_i_joakim

Sveta Ana i Sveti Joakim su roditelji Marije, Majke Božje, dakle Isusovi baka i djed. Prema predaji bili su pobožni, pravedni i imućni ljudi, a Marija, njihova jedinica, rodila im se već kad su bili u poodmakloj dobi. Joakim je polovicu prihoda dijelio siromasima, a polovicu davao u hram. Kad se oženio Anom, 40 dana molio je u pustinji za svoje potomstvo. Tradicija govori da ih je o Aninoj trudnoći svakog zasebno obavijestio Božji anđeo, a oni su Mariju zahvalni zbog ukazane milosti, u trećoj godini prikazali Gospodinu u njegovom jeruzalemskom hramu. Pobožnost prema Marijinim roditeljima bila je raširena na Istoku od prvih dana kršćanstva, dok se na Zapadu rasplamsala od kraja XII. stoljeća.


U Europi i u hrvatskim krajevima posebno je omiljena sveta Ana. Zazivaju je kod neplodnosti i izgubljenih stvari, a zaštitnica je majki i baka, roditelja bez djece, trudnica, kućanica, švelji, čipkarica, jahačica, jahača, stajskih slugu, tesara, metlara, tokara, rudara, konjušara, zlatara, rezbara, siromaha, Kanade, Francuske, Bretanje, Quebeca te mnogih krajeva i naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Sveta Jana kod Jastrebarskog, Gornje Prekrižje kod Krašića, Bratina kod Pisarovine, Samobor, Rozga kod Dubravice, Zagreb-Rudeš, Odranski Obrež kod Zagreba, Šiškovci kod Cerne, Slakovci kod Starih Jankovaca, Tenja kod Osijeka, Brođanci kod Bizovca,...

...Bistrinci kod Belišća, Radikovci kod Donjeg Miholjca, Slavonski Brod-Tvrđava, Šumetlica kod Cernika, Skenderovci kod Lipika, Bjelovar, Križevci,  Sveta Ana kod Đurđevca, Lobor, Završje Začretsko, Sutlanska Poljana kod Zagorskih Sela, Struga kod Svetog Đurđa, Vinica, Novakovec kod Jalžabeta, Hlapičina kod Murskog Središća, Mihovljan kod Čakovca, Osekovo kod Popovače, Plaški, Rijeka-Gornja Vežica, Volosko kod Opatije, Veprinac kod Opatije, Čista Velika kod Vodica, Kosovo kod Knina, Žaborić kod Šibenika, Poljica kod Podbablja, Dol kod Starog Grada na Hvaru, Brgat u Župi dubrovačkoj, Đurići kod Herceg Novog, Prčanj kod Kotora, Domaljevac u Bosanskoj Posavini, Grebnice u Bosanskoj Posavini, Damjanovac kod Ivanjske, Par Selo kod Tuzle, Banbrdo-Lepenica kod Kiseljaka, Radunice kod Žepča, Vijaka kod Vareša, Otigošće kod Fojnice, Podkraj kod Travnika, Žabljak (Usora), Voljice kod Uskoplja, Ljuti Dolac kod Širokog Brijega, Crnići kod Čapljine, Gradac kod Neuma, Ulog kod Kalinovika, Laćarak kod Srijemske Mitrovice, Maradik kod Inđije, Neštin kod Bačke Palanke, Novo Selo kod Bača, Mali Iđoš, Kupusina kod Apatina). Svetog Joakima naročito štuju očevi i djedovi. Svetima Joakimu i Ani zajedno posvećena je župna crkva u Čakovcima kod Tompojevaca (zapadni Srijem) te crkve u Milaševcima kod Dobretića i u Drvetinama kod Bugojna u središnjoj Bosni.

Sveta Ana - župna crkva u Svetoj Jani

Svim našim dragim Anama i Joakimima želimo sretan i radostan imendan!

Blaženi Titus Brandsma

Blaženi Titus Brandsma, nizozemski svećenik, redovnik karmelićanin i mučenik, rođen je 23. veljače 1881. u Oegekloosteru kod Bolswarda (Frizija), kao Anno Sjoerd Brandsma, sin vlasnika male mljekarske farme, Titusa Brandsme i Tjitsje Postma. Odrastao je u vrlo pobožnoj obitelji (tri njegove sestre postale su redovnice, a brat svećenik, franjevac). Bio je dobar učenik, a vrlo rano osjetio je želju za svećeničkim pozivom. Ušao je u franjevačko sjemenište u Megenu (Noord-Brabant) s 11 godina i ostao u njemu šest godina. Zbog zdravstvenih problema nije postao franjevac, a 17. rujna 1898. pridružio se karmelićanima u Boxmeeru (Noord-Brabant, južna Nizozemska) i uzeo redovničko ime Titus, u počast svojem ocu.

Prve redovničke zavjete položio je u listopadu 1899. Govorio je nekoliko jezika i bavio se prevođenjem. Za svećenika je zaređen 1905. Doktorirao je 1909. filozofiju na Gregorijanskom sveučilištu u Rimu. Predavao je u mnogim nizozemskim školama, pored ostalog i u karmelićanskom sjemeništu u Ossu (Noord-Brabant). Djelovao je od 1923. kao profesor filozofije i povijesti mistike na katoličkom sveučilištu u Nijmegenu (provincija Gelderland). Bio je i jedan od osnivača toga sveučilišta. Omiljeni ispovjednik i propovjednik, mistik, rado je putovao i djelovao kao novinar. Rektorom sveučilišta postao je 1932., a 1935. imenovan je crkvenim savjetnikom katoličkih novinara. Proputovao je 1935. Sjedinjene Američke Države i držao predavanja.

Blaženi Titus Brandsma - crkva u Nijmegenu

Upozoravao je u svojim novinskim tekstovima na opasnost od bezbožne nacističke ideologije i propagande, protivio se progonima Židova i pozivao katoličke novinare i listove da se bore protiv nacističkog zlosilja. Kad su Nijemci 1940. okupirali Nizozemsku, otac Titus bio je pod stalnom prismotrom Gestapa, a 19. siječnja 1942. uhićen je u karmelićanskom samostanu u Boxmeeru. Premještali su ga iz zatvora u zatvor, a 19. lipnja 1942. deportiran je u zloglasni koncentracijski logor Dachau (Gornja Bavarska). Tamo su ga svakodnevno tukli, izgladnjivali i primoravali na težak rad. Pozivao je ostale zatvorenike da se mole za spas duša svojih stražara. Kad je postao nesposoban za rad, zlotvori su na njemu iskušavali raznorazne lijekove, a na kraju su ga umorili smrtonosnom injekcijom. Njegovo izmučeno tijelo potom je spaljeno. Dogodilo se to na današnji dan, 26. srpnja 1942. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. studenoga 1985., kao prvog zatvorenika koncentracijskog logora Dachau. Glavno svetište blaženog Titusa Brandsme nalazi se u nizozemskom gradu Nijmegenu, a stanovnici toga grada izabrali su ga 2005. kao najvećeg sugrađanina u povijesti. Zaštitnik je katoličkih novinara, trafikanata (bio je strastveni pušač), nizozemske pokrajine Frizije i mnogih naselja, župa, crkava, kapela, ulica i trgova u Nizozemskoj.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 26. Srpanj 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).