NaslovnaSvetac danaSveti Bernardin Sienski i sveti Antonino Pierozzi

Sveti Bernardin Sienski i sveti Antonino Pierozzi

Svibanj
Subota, 20. Svibanj 2017. 00:00 - 23:59

sveti_bernardin_sienski

Današnji sveti zaštitnik je veliki Bernardin Sienski (Bernardino da Siena), „apostol Italije", franjevac, pučki propovjednik i misionar. Rodio se 8. rujna 1380. kao Bernardino degli Albizzeschi u gradu Massa Maritima (provincija Grosseto, južna Toscana). Sin gradskog poglavara, ostao je bez roditelja sa 6 godina i otada živio kod svoje pobožne tetke u Sieni. Omiljen i darovit mladić, studirao je građansko i crkveno pravo na sienskom sveučilištu, a za vrijeme pošasti kuge, 1400., nesebično pomagao ugroženim sugrađanima. Svoje imanje podijelio je siromasima, 1403. pridružio se franjevačkom redu, a 1404. zaređen je za svećenika. Promicatelj obnove franjevačkog reda i razvoja njegove grane opservanata, utemeljio je mnogobrojne samostane i učilišta, a od 1438. bio je generalni vikar reda. Znatno je utjecao na svetost velikih franjevaca svoga vremena: svetog Ivana Kapistrana, svetog Jakova Markijskoga i drugih. Broj samostana franjevaca opservanata podigao je s 20 na više od 300.

sveti_bernardin_sienski_3

Promicao je temeljitu teološku naobrazbu franjevaca i borio se protiv fratarskog „svetog primitivizma". Sjajni govornik, kao proslavljeni putujući propovjednik djelovao je od 1417. po čitavoj Italiji, okupljao tisuće i tisuće ljudi na trgovima talijanskih gradova i obratio brojne nevjernike. Njegove propovijedi obično su završavale masovnim pomirenjima i razmjenom „poljupca mira". Imao je velik utjecaj na vjerski i građanski život. Sudjelovao je pri sklapanju Firentinske unije. Optužen je za krivovjerje zbog pločice s monogramom IHS (Isus), koju je uvijek nosio na prsima. Protiv njega su vođena tri crkvena postupka, ali je oslobođen i slovi kao osnivač pobožnosti Imena Isusova. Simbolom Imena Isusova ukrasio je mnoge crkve, kuće i javne zgrade. Ponudili su mu tri biskupske stolice, ali je sve odbio. Prožet humanističkom kulturom, obogatio je talijansku prozu jer je u književnost unio svježinu narodnog jezika.

Narodu se obraćao živim jezikom i pučkom neposrednošću, raznovrsnošću izlaganja, anegdotama pa i pravim novelama. Teološko-asketski pisac, ostavio je više zbirki propovijedi na latinskom i talijanskom jeziku. Bio je jedan od najznačajnijih promicatelja teološkog nauka o svetom Josipu. Ističu se njegova djela „O vječnom evanđelju", „Serafini" i „O kršćanskoj vjeri". Obavljao je i mirotvorna poslanstva za svjetovne vladare i na jednom od svojih brojnih putovanja osjetio kako ga izdaju sile. Preminuo je na današnji dan, 20. svibnja 1444. u Aquili (Abruzzo), uoči Spasova. Svetim ga je 1450. proglasio papa Nikola V. Zazivaju ga kod promuklosti, grudobolje, bolesti pluća, poteškoća s disanjem, a zaštitnik je oglašivača, propagandista, glasnogovornika, odnosa s javnošću, molitvi, reklama, propagandnih poruka, oglasa, ovisnika o kockanju, Italije, mnogih naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta.

Sveti Antonino Pierozzi

Sveti Antonino Pierozzi (ponekad i de Forciglioni), poznat i kao sveti Antonin iz Firence (Antonino da Firenze), talijanski dominikanac, nadbiskup Firence, teolog i književnik, rođen je 1. ožujka 1389. u Firenci, kao sin gradskog bilježnika Niccolòa Pierozzija i njegove supruge Tomasine. Darovit dječak, već je do 15. godine stekao izvanrednu naobrazbu, osobito na području prava. Kao životno geslo izabrao je ovu rečenicu: „Postoji samo jedan jedini pravi način vladanja, a taj je služiti Bogu." Kad mu je bilo 16 godina, stupio je 1405. u dominikanski red u Fiesoleu kod Firence, a 1418. zaređen je za svećenika. Djelovao je takvim žarom da je postao veliki svjetionik svoga vremena, a narednih godina obavljao je službu poglavara u raznim dominikanskim samostanima (Cortona, Fiesole, Rim, Gaeta, Napulj, Firenca). Od 1433. do 1446. služio je i kao vikar dominikanske provincije i tada je osnovao samostan svetog Marka u Firenci. Postao je duša obnove dominikanskog reda, a 1446. papa Eugen IV. imenovao ga je za nadbiskupa Firence. Papa ga je dobro upoznao i zavolio kao istaknutog teologa i sudionika na velikim crkvenim saborima.

Novi nadbiskup svojski se latio posla kako bi duhovno obnovio svoj rodni grad, a pritom je ostao ponizan i jednostavan redovnik. I dalje je nosio redovničku odjeću, a i njegova soba, usred sjaja jednog od najbogatijih i najraskošnijih talijanskih gradova, nalikovala je siromašnoj samostanskoj ćeliji. Nadbiskup Antonino bio je pravi pastir duša i svake godine pješice je obilazio svoju nadbiskupiju te nikada nije izgubio vedrinu duha. Kad je u njegovoj nadbiskupiji buknula kuga, posvetio se potpuno karitativnoj i socijalnoj djelatnosti. Hitao je u pomoć bolesnicima i organizirao im svu moguću potporu. Umrli su i mnogi dominikanci pa su opustjeli samostani u Firenci i Fiesoleu. Nakon kuge stigle su i druge nevolje, glad i potresi. Mnogi građani Firence pomagali su tada svojem vrijednom nadbiskupu, a on je u korist nevoljnika osnovao Bratovštinu svetog Martina.

Antonino Pierozzi ostavio je za sobom i bogatu književnu baštinu. Naročito se istaknuo pisanjem rasprava iz moralne teologije, a njegovim najvažnijim djelom smatraju „Teološku sumu" („Summa theologica"), sustavnu enciklopediju misli i prakse kršćanskog života u XV. stoljeću. Pisao je i zapažena povijesna i biografska djela, asketske spise i propovijedi. Bio je zaštitnik djela velikog umjetnika Beata Angelica. Preminuo je 2. svibnja 1459. u Montughiju, predgrađu Firence. Pokopan je u dominikanskom samostanu svetog Marka u Firenci, a sprovod je vodio papa Pio II. Svetim ga je proglasio 31. svibnja 1523. papa Hadrijan VI. Zazivaju ga kod groznice, a naročito ga štuju u firentinskoj nadbiskupiji i u domininikanskom redu. Njegovi Firentinci slave ga 2. svibnja. Zaštitnik je mnogih naselja, župa, škola, crkava i kapela diljem Italije i svijeta.

 

Svi datumi

  • Subota, 20. Svibanj 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).