NaslovnaSvetac danaSveta Bernardica Soubirous i blaženi Arcangelo Canetoli

Sveta Bernardica Soubirous i blaženi Arcangelo Canetoli

Travanj
Ponedjeljak, 16. Travanj 2018. 00:00

sveta_bernardica

Danas s velikom radošću u srcu slavimo svetu Bernardicu (Bernardette) Soubirous, francusku mističarku i redovnicu. Rodila se 7. siječnja 1844. u francuskom gradiću Lurdu (Lourdes, departman Hautes-Pyrénées) kao Maria-Bernada Sobirós (na originalnom gaskonjskom okcitanskom jeziku), najstarije dijete siromašnih roditelja, mlinara Françoisa i pralje Louise. Pastirica krhkog zdravlja (bolovala je od astme), kao djevojčica od 14 godina, sakupljajući drva kraj rijeke Gave u Lourdesu, doživjela je 1858. u špilji Massabielle osamnaest ukazanja, u kojima je razgovarala s Blaženom Djevicom Marijom. Prvo viđenje dogodilo se u četvrtak, 11. veljače 1858., a posljednje 16. srpnja, na blagdan Gospe od Karmela. U šesnaestom ukazanju, 25. ožujka, Marija se predstavila: ''Ja sam Bezgrešno Začeće''.

Bio je to presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja. Naime, samo 4 godine ranije, 1854., papa Pio IX. proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. U ono vrijeme rijetko tko je znao da se u Rimu raspravlja o pitanju bezgrešnog začeća. Svim crkvenim istražiteljima bilo je potpuno jasno da neuka i nepismena pastirica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je „draga Gospođa" rekla u viđenju.

sveta_bernardica_soubirous_3

Nakon što je Crkva 1862. dopustila hodočašća, Lourdes se razvio u najveće i najposjećenije Marijino svetište. Bernardica je 1866. ušla u samostan Sestara ljubavi i kršćanske pouke u Neversu (Burgundija). Njezin zemaljski život bio je posut mnogim križevima. Hrabro ih je nosila i umrla je sretna. Preminula je na današnji dan, 16. travnja 1879., u Neversu.

lourdes2

Papa Pio XI. proglasio ju je 1925. blaženom, a 1933., na blagdan Bezgrešnog Začeća, svetom. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira, Lourdesa, te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Blaženi Arcangelo Canetoli

Blaženi Arcangelo Canetoli, talijanski svećenik, pripadnik augustinske kongregacije Canonici regolari di Santa Maria in Reno, rođen je 1460. u Bologni, u plemićkoj obitelji. Kao dječak preživio je pokolj svoje obitelji (umoreni su mu otac i braća), posljedicu političkih previranja i sukoba između obitelji Canetoli i Bentivoglio. Stupio je 24. rujna 1484. u kongregaciju Regularnih kanonika, zvanih „renani", u samostanu Svetog Spasitelja u Veneciji, gdje je zaređen za svećenika. Boravio je od 1498. u samostanu svetog Ambrozija u Gubbiju (provincija Perugia, Umbrija). Vratio se 1505. u Veneciju, a potom je imenovan za vikara samostana San Daniele in Monte, nedaleko Padove, gdje je ostao do 1509. godine.

Tada se konačno povukao u pustinjačku osamu samostana u Gubbiju. Bio je izuzetno skroman duhovnik, sklon povučenom životu i samoći. Na glasu svetosti, uživao je ugled i kod nevoljnika i kod velikaša (vojvode iz Urbina, obitelj Acquisti iz Arezza, obitelj Medici iz Firence). Papa Leon X. Medici, u ožujku 1513. izabran za papu, htio ga je imenovati za nadbiskupa Firence, ali Arcangelo je to odbio.

Na povratku iz Firence, iznenada je obolio od groznice i preminuo u gradiću Castiglion Aretino (danas Castiglion Fiorentino) na današnji dan, 16. travnja 1513. Tijelo mu je 3. prosinca odvezeno u Gubbio, gdje se čuva u crkvi samostana svetog Ambrozija. Tamo se i danas časte njegove relikvije (neraspadnuto tijelo). Blaženim ga je 2. listopada 1748. proglasio papa Benedikt XIV.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 16. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.