NaslovnaSvetac danaUskrs, sveta Bernardica Soubirous i blaženi Arcangelo Canetoli

Uskrs, sveta Bernardica Soubirous i blaženi Arcangelo Canetoli

Travanj
Nedjelja, 16. Travanj 2017. 00:00 - 23:59

uskrs_2

Danas slavimo Uskrs, najveći kršćanski blagdan, dan uskrsnuća našeg Gospodina Isusa Krista. Prepustimo riječ evanđelistima svetom Mateju, svetom Marku i svetom Luki:

„Po suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše, opaziše da je kamen od groba odvaljen; a bijaše vrlo velik.

Zatim anđeo reče ženama: "Znam, vi tražite Isusa Nazarećanina raspetoga. Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu kako reče! Dođite i vidite mjesto gdje je ležao. Sjetite se samo što vam je navijestio dok je još bio u Galileji, kad je govorio: Sin čovječji treba da bude predan u ruke grešnicima, da bude raspet i da treći dan uskrsne. Potecite žurno i javite njegovim učenicima, i Petru, da je ustao od mrtvih. I gle, on pred vama ide u Galileju, ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče. Eto, rekoh vam."

uskrs

A one se žene sjetiše riječi Isusovih, brzo otiđoše s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše da obavijeste njegove učenike. I gle, Isus im iziđe ususret govoreći "Zdravo!" One poletješe k njemu, obujmiše mu noge i ničice mu se pokloniše. Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!"

uskrs_3

Svojom prošlošću, ali i traženjem Gospodina u mraku, Marija Magdalena je slika cijelog grešnog čovječanstva i svake pojedine osobe koja traži Boga lutajući u tami ovoga svijeta. Za grob se ne navodi komu pripada, iako se zna da je Isusov, čime evanđelisti ističu kako je njegov grob simbol svih grobova. Skinuti kamen poručuje da su s isusovim uskrsnućem grobovi izgubili svoju kobnost. Više nema groba koji će ostati zapečaćen, nema tame koju svjetlost neće pobijediti ni grešnika kojem će biti uskraćeno pronaći svoga Spasitelja. Petar je tu stvarnost posvjedočio riječima: „Tko god u njega vjeruje, po imenu njegovu prima oproštenje grijeha."

uskrsnuce_isusovo_zupna_crkva_u_kucan_marofu

Uskrsnuće Isusovo - župna crkva u Kućan Marofu

Isusovom Uskrsnuću posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Zapruđe, Sesvetski Kraljevec kod Zagreba, Radatovići u Žumberku, Čepin, Kućan Marof kod Varaždina, Subotica).

Svim vjernim čitateljicama i čitateljima rubrike „Svetac dana" od srca želimo SRETAN, RADOSTAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

sveta_bernardica

Sveta Bernardica Soubirous

Danas s velikom radošću u srcu slavimo svetu Bernardicu (Bernardette) Soubirous, francusku mističarku i redovnicu. Rodila se 7. siječnja 1844. u francuskom gradiću Lurdu (Lourdes, departman Hautes-Pyrénées) kao Maria-Bernada Sobirós (na originalnom gaskonjskom okcitanskom jeziku), najstarije dijete siromašnih roditelja, mlinara Françoisa i pralje Louise. Pastirica krhkog zdravlja (bolovala je od astme), kao djevojčica od 14 godina, sakupljajući drva kraj rijeke Gave u Lourdesu, doživjela je 1858. u špilji Massabielle osamnaest ukazanja, u kojima je razgovarala s Blaženom Djevicom Marijom. Prvo viđenje dogodilo se u četvrtak, 11. veljače 1858., a posljednje 16. srpnja, na blagdan Gospe od Karmela. U šesnaestom ukazanju, 25. ožujka, Marija se predstavila: ''Ja sam Bezgrešno Začeće''.

Bio je to presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja. Naime, samo 4 godine ranije, 1854., papa Pio IX. proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću. U ono vrijeme rijetko tko je znao da se u Rimu raspravlja o pitanju bezgrešnog začeća. Svim crkvenim istražiteljima bilo je potpuno jasno da neuka i nepismena pastirica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je „draga Gospođa" rekla u viđenju.

sveta_bernardica_soubirous_3

Nakon što je Crkva 1862. dopustila hodočašća, Lourdes se razvio u najveće i najposjećenije Marijino svetište. Bernardica je 1866. ušla u samostan Sestara ljubavi i kršćanske pouke u Neversu (Burgundija). Njezin zemaljski život bio je posut mnogim križevima. Hrabro ih je nosila i umrla je sretna. Preminula je na današnji dan, 16. travnja 1879., u Neversu.

lourdes2

Papa Pio XI. proglasio ju je 1925. blaženom, a 1933., na blagdan Bezgrešnog Začeća, svetom. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira, Lourdesa, te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Blaženi Arcangelo Canetoli

Blaženi Arcangelo Canetoli, talijanski svećenik, pripadnik augustinske kongregacije Canonici regolari di Santa Maria in Reno, rođen je 1460. u Bologni, u plemićkoj obitelji. Kao dječak preživio je pokolj svoje obitelji (umoreni su mu otac i braća), posljedicu političkih previranja i sukoba između obitelji Canetoli i Bentivoglio. Stupio je 24. rujna 1484. u kongregaciju Regularnih kanonika, zvanih „renani", u samostanu Svetog Spasitelja u Veneciji, gdje je zaređen za svećenika. Boravio je od 1498. u samostanu svetog Ambrozija u Gubbiju (provincija Perugia, Umbrija). Vratio se 1505. u Veneciju, a potom je imenovan za vikara samostana San Daniele in Monte, nedaleko Padove, gdje je ostao do 1509. godine.

Tada se konačno povukao u pustinjačku osamu samostana u Gubbiju. Bio je izuzetno skroman duhovnik, sklon povučenom životu i samoći. Na glasu svetosti, uživao je ugled i kod nevoljnika i kod velikaša (vojvode iz Urbina, obitelj Acquisti iz Arezza, obitelj Medici iz Firence). Papa Leon X. Medici, u ožujku 1513. izabran za papu, htio ga je imenovati za nadbiskupa Firence, ali Arcangelo je to odbio.

Na povratku iz Firence, iznenada je obolio od groznice i preminuo u gradiću Castiglion Aretino (danas Castiglion Fiorentino) na današnji dan, 16. travnja 1513. Tijelo mu je 3. prosinca odvezeno u Gubbio, gdje se čuva u crkvi samostana svetog Ambrozija. Tamo se i danas časte njegove relikvije (neraspadnuto tijelo). Blaženim ga je 2. listopada 1748. proglasio papa Benedikt XIV.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 16. Travanj 2017. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies).