NaslovnaSvetac danaSveti Celestin I. i blaženi Michele Rua

Sveti Celestin I. i blaženi Michele Rua

Travanj
Petak, 6. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_celestin_i

Današnji sveti zaštitnik je papa Celestin I., koji je kao 43. papa vladao od 422. do 432. Po jednima rođen u Rimu, po drugima u Kampaniji, sin Priska, spominje se prvi put kao Celestin đakon u ispravi pape Inocenta I. iz 416. Kao namjesnik Kristov bio je vrlo energičan i aktivan. Borio se protiv raznih krivovjernih nauka i sljedbi u ranoj crkvi, prije svega protiv nestorijanizma i pelagijanizma. Prema učenju carigradskog patrijarha Nestorija Krist nije bio jedinstvena osoba nego je postojao kao dvije osobe i imao dvije naravi, božansku i ljudsku. Pelagijanizam, koji se širio u južnog Galiji i Engleskoj, prenaglašavao je čovjekovu slobodnu volju i naravnu mogućnost da dosegne spasenje.

Za vrijeme Celestinovog pontifikata održan je III. opći sabor u Efezu (431.), koji je osudio Nestorijev nauk, a Mariju svečano proglasio Bogorodicom. Saborska odluka o Marijinom bogomajčinstvu smatrana je u Rimu kao istinska pobjeda papinih nastojanja i zalaganja njegovog izaslanika Ćirila Aleksandrijskog.

Izuzetno je zaslužan za pokrštavanje Irske jer je 431. poslao na Zeleni otok opata Paladija, a po nekima i svetog Patrika, da tamo šire Radosnu vijest. Posebne zasluge stekao je i u graditeljstvu.

sveti_celestin_3

Obnovio je i poljepšao takozvanu Julijevu baziliku, koja se danas zove Santa Maria in Trastevere, a bogata je prekrasnim mozaicima. Dao je sagraditi i baziliku svete Sabine na brežuljku Aventinu, u kojoj svake godine na Pepelnicu u Rimu svečano započinje korizma. Preminuo je u Rimu 27. srpnja 432. Umjetnici ga često prikazuju s golubicom, zmajem i plamenom.

Blaženi Michele Rua

Blaženi Michele Rua, talijanski svećenik, salezijanac, zamjenik i prvi nasljednik osnivača salezijanaca, velikog don Bosca, rođen je 9. lipnja 1837. u Torinu, kao najmlađi od devetero djece Giovannija Battiste Rue. U osmoj godini ostao je bez oca, a školu je do trećeg razreda pohađao kod Braće kršćanskih škola. Trebao se zaposliti u torinskoj tvornici oružja, gdje je radio i njegov otac, ali mu je don Giovanni Bosco, školski ispovjednik, predložio da školovanje nastavi u njegovom oratoriju, u torinskoj četvrti Valdocco. Don Bosco je jednog dana dijelio svojim učenicima medaljice. Michele je stajao posljednji u redu i kad se pojavio pred don Boscom, on mu je pružio praznu šaku i rekao: „Uzmi, Michele, uzmi!" „Što ću uzeti?", upitao je dječak. Tada je don Bosco drugom rukom raspolovio otvoreni dlan i proročki nagovijestio: „Nas dvojica ćemo sve dijeliti napola, tuge, radosti i rad." Michele je kao prijatelj budućeg sveca, Domenica Savija, bio uzoran oratorijanac i apostol među svojim prijateljima.

Blaženi Michele Rua i sveti Giovanni Bosco

Položio je 25. ožujka 1855. zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti te postao prvi salezijanac. Poučavao je matematiku i vjeronauk, pomagao u blagovaonici, na dvorištu, u kapeli. Navečer je kao don Boscov tajnik prepisivao njegova pisma i rukopise za knjige, a na kraju učio za školu. Ozbiljno se pripremao za svećenički poziv. Kad je u studenom 1856. umrla don Boscova majka Margherita, Michele Rua doveo je u oratorij svoju majku Giovannu Mariju i ona se idućih dvadeset godina brinula za don Boscovu mladu duhovnu obitelj. Michele je 1858. postao upravitelj oratorija u Valdoccu, a za svećenika je zaređen 28. srpnja 1860. Pratio je don Bosca na mnogim putovanjima. U Mirabellu Monferratu (provincija Alessandria, Pijemont) otvorio je 1863. prvi salezijanski centar izvan Torina i postao njegov rektor. Bio je prvi ravnatelj salezijanskih sestara, Kćeri Marije Pomoćnice kršćana, osnovanih 1872. godine.

U studenom 1884., četiri godine prije don Boscove smrti, papa Leon XIII. imenovao je don Michelea Ruu don Boscovim zamjenikom i nasljednikom. Don Michele, prozvan „Živim pravilom" („Regola vivente"), zbog svoje stroge vjernosti redu, znatno je ojačao salezijanski duh i proširio misijsko djelovanje, a družba je u njegovo vrijeme zabilježila veliki rast. Od 773 člana narasla je na 4000, broj kuća narastao je od 57 na 345, a broj provincija od 6 na 34, u 33 zemlje diljem svijeta. Imao je dar čitanja srdaca, proročanstava i ozdravljivanja. Preminuo je na današnji dan, 6. travnja 1910., u Torinu. Papa Pavao VI. proglasio je Michelea Ruu blaženim 29. listopada 1972. i ustvrdio da je on, „najvjerniji, najponizniji i najodaniji don Boscov duhovni sin od izvora načinio veliku rijeku". Njegove relikvije počivaju u torinskoj bazilici Marije Pomoćnice kršćana.

 

Svi datumi

  • Petak, 6. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.