NaslovnaSvetac danaSveti Rupert i blažena Ivana Marija de Maillé

Sveti Rupert i blažena Ivana Marija de Maillé

Ožujak
Srijeda, 28. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveti_rupert

Danas se spominjemo svetog Ruperta (Ruprecht, Hrodperht, Hrodpreht, Roudbertus, Rudbertus, Robert), apostola Bavarske i osnivača austrijskoga grada Salzburga. Rodio se oko 650., vjerojatno u Wormsu, kao potomak plemićke franačke obitelji iz kraljevske merovinške loze. Ujak svete Erentrude (Erentraud), benediktinac, bio je do 697. biskup u Wormsu (Rheinland-Pfalz). Pošao je tada kao misionar u bavarski grad Regensburg, gdje je pokrstio bavarskog vojvodu Theoda i mnoge druge plemiće. Potom se uputio u Altötting, na kršćanstvo obratio tamošnje žitelje i stanovnike mnogih naselja oko Dunava. Posvuda je širio naobrazbu i napredak.


Podupirao je otvaranje rudnika soli i na ruševinama staroga rimskoga grada Juvavuma oko 700. sagradio crkvu i samostan, posvećen svetom Petru. Taj je samostan ubrzo postao središtem duhovne kulture, a oko njega je nastao jedan od najljepših svjetskih gradova, Salzburg. Rupert, njegov prvi biskup, utemeljio je oko 711. i ženski samostan Nonnberg, posvećen Majci Božjoj, kojim je upravljala njegova nećakinja, sveta Erentruda.

sveti_rupert_3

Preminuo je u Salzburgu ili u Wormsu na Uskrs, 27. ožujka 718. Umjetnici ga često prikazuju sa soljenkom u ruci ili s bačvom, punom soli, po kojoj je Salzburg i nazvan. Zaštitnik je kopača soli, grada, nadbiskupije i pokrajine Salzburg, Bavarske, pasa te mnogih župa i crkava diljem Austrije, Njemačke i svijeta.

Blažena Ivana Marija de Maillé

Blažena Ivana Marija (Jeanne-Marie) de Maillé, francuska franjevačka trećoredica i mističarka, rođena je 14. travnja 1331. u dvorcu La Roche kod Saint-Quentina (departman Aisne, Pikardija), u plemićkoj obitelji, kao kći d'Hardouina de Mailléa i Jeanne de Montbazon. Prve vjerske pouke primila je od obiteljskog ispovjednika, franjevca. Već u jedanaestoj godini života ukazala joj se Blažena Djevica Marija s djetetom Isusom. Pobožna djevojka, osjetila je snažan unutarnji poticaj za čašćenje Kristove muke. Ostala je rano bez roditelja, željela je živjeti za dragog Boga, ali ju je njezin skrbnik 1347. protiv njezine volje udao za mladog plemića Roberta de Silléa.

Njezin suprug bio je dobar i plemenit čovjek, što dokazuje i podatak da su se za pošasti crne kuge, koja je harala Europom od 1346. do 1353., oboje posvetili dvorbi bolesnika. U vrijeme rata s Engleskom Robert je bio zarobljen i za otkupninu je morao platiti polovicu svoga imanja. Vratio se kući, ali je 1362. umro. Obitelj de Sillé tada je njegovu udovicu otjerala. Siromašna Jeanne-Marie, bez krova nad glavom, otad je živjela u gradu Toursu (središnja Francuska), prosjačila kruh svagdašnji i potpuno se posvetila molitvama i dobrim djelima. Pred nadbiskupom Toursa položila je zavjet vječne čistoće i u jednom svratištu služila bolesnicima.

Nakon nekog vremena napustila je grad, povukla se u osamu i prepustila se kontemplativnom životu. Zbog lošeg zdravstvenog stanja vratila se u Tours i nastanila se 1386. pored crkve franjevačkog samostana. Bila je obdarena izvanrednim mističnim darovima pa su mnogi rado slušali njezine savjete, čak i na francuskom kraljevskom dvoru. Pripisuju joj se mnoga čudesa i ozdravljenja. Preminula je u Toursu na današnji dan, 28. ožujka 1414., a pokopali su je u habitu franjevačke trećoredice. Narod ju je odmah počeo štovati kao sveticu, a blaženom ju je službeno proglasio 1871. papa Pio IX. Štuju je osobito u franjevačkom redu i u njezinoj domovini Francuskoj, u biskupijama Tours, Bourges, Le Mans, Laval i Poitiers. Zazivaju je kod bračnih problema i smrti roditelja, a zaštitnica je udovica, prognanika, žrtava nasilja i pogrda te osoba ismijavanih zbog pobožnosti.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 28. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.