NaslovnaSvetac danaSveta Katarina Švedska i sveti Irenej Srijemski

Sveta Katarina Švedska i sveti Irenej Srijemski

Ožujak
Subota, 24. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveta_katarina_svedska

Danas slavimo svetu Katarinu Švedsku ili Katarinu iz Vadstene (Katarina av Vadstena), zaštitnicu žena kojima prijeti neželjeni prekid trudnoće ili su prisiljene na abortus. Rodila se oko 1331. u Švedskoj kao četvrto od osmero djece svete Brigite i Ulfa Gudmarssona, gospodara Ulvåse. Školovala se u samostanu Riseberga. U ranoj mladosti, s 12 ili 13 godina, udala se za mladog njemačkog plemića Egarda von Kyrena. Oko 1350., dok se nalazila s majkom na hodočašću u Rimu, primila je vijest o suprugovoj smrti. Tada je navodno napisala pobožno djelo "Utjeha duše". Pratila je svetu Brigitu na njezinim velikim hodočašćima, pored ostalog i u Jeruzalem, često i uz životnu opasnost. Dvije svetice posvetile su život molitvama, poučavanju vjeronauka i brizi za siromahe. Nakon majčine smrti, 1373. u Rimu, Katarina je pratila njezino mrtvo tijelo u Švedsku, prevalivši put kroz Austriju, Poljsku i Prusiju.

sveta_katarina_svedska_2

Godine 1375. ušla je u slavni samostan Vadstenu (Östergötland, jugoistočna Švedska), no ubrzo nakon toga opet se vratila u Rim, gdje je ostala pet godina očekujući majčinu kanonizaciju. Stanovala je u istoj kući u kojoj je umrla njezina majka. Prema legendi Katarina je spasila Rimljane i njihov grad od voda Tibera.

sveta_katarina_svedska_3

Imenovana je 1380. poglavaricom samostana Vadstena, ali je preminula sljedeće godine, na današnji dan, 24. ožujka 1381. Glas o Katarininoj svetosti proširio se po Švedskoj, a po njezinom zagovoru dogodila su se mnoga čudesa. Na brojnim je slikama prikazana s košutom, jer ju je prema predaji ta plemenita životinja spasila od nasilja. Papa Inocent VIII. potvrdio je 1484. Katarinu kao sveticu i suosnivačicu reda svete Brigite. Posvećene su joj mnoge župe i crkve širom svijeta.

Sveti Irenej Srijemski

Sveti Irenej Srijemski, biskup i mučenik, rodio se u III. stoljeću. Kršćanstvo je u našim krajevima cvalo davno prije dolaska Hrvata i na tom području bile su organizirane brojne biskupije. Posebno se isticala biskupija u Sirmiumu (Srijemu), sa sjedištem u današnjoj Srijemskoj Mitrovici. Jedan od slavnih srijemskih biskupa bio je sveti Irenej (Irinej), koji je srijemsko tlo natopio svojom mučeničkom krvlju. O njegovom mučeništvu postoje dva zapisa, jedan na grčkom, a drugi na latinskom jeziku.

Oba zapisa potječu iz starijeg grčkog izvornika, panegirika, pohvale u čast svetog mučenika. Irenej je vrlo mlad postao biskupom u Sirmiumu. Prema tadašnjem običaju bio je oženjen, a imao je i troje djece. Za vrijeme Dioklecijanovih progona bio je uhvaćen i doveden pred Proba (Probusa), prefekta rimske pokrajine Panonije. Prob mu je naložio da žrtvuje poganskim bogovima, ali Irenej je to odlučno odbio.

Najprije je bičevan, a potom stavljen na strašne muke. Zlotvori su doveli i njegove roditelje, ženu i djecu. Oni su ga plačući molili da posluša carsku naredbu, žrtvuje bogovima i spasi svoj život. Sveti biskup nije se dao nagovoriti pa ga je prefekt ponovno zatvorio u tamnicu. Tamo je podvrgnut novim mukama, ali njegovu postojanost i vjernost ništa nije moglo slomiti. Kad su ga ponovno doveli na sud, još jednom je odbio žrtvovati bogovima. Tada su ga osudili na smrt i počeli ga mlatiti toljagama, a on je žarko molio za sebe i svoje vjernike. Na bosutskom mostu svukli su mu haljine, odrubili glavu, a tijelo su mu bacili u Savu. Smaknut je 6. travnja 304. Umjetnici ga obično prikazuju s knjigom i perom ili kako kleči u molitvi pred smaknuće.

 

Svi datumi

  • Subota, 24. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.