NaslovnaSvetac danaSveta Benedetta Cambiagio Frassinello i sveti Serapion iz Thmuisa

Sveta Benedetta Cambiagio Frassinello i sveti Serapion iz Thmuisa

Ožujak
Srijeda, 21. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveta_benedetta_frassinello

Današnja sveta zaštitnica je Benedetta Cambiagio Frassinello, talijanska misionarka, osnivačica kongregacije Sestara benediktinki od Providnosti. Rođena je 2. listopada 1791. u Langascu kod Campomoronea (provincija Genova, Ligurija), kao dijete seljačke obitelji. Od trinaeste godine živjela je u lombardijskom gradu Paviji. S 20 godina doživjela je mistično iskustvo, nakon kojeg se posvetila molitvenom i duhovnom životu. Htjela je postati redovnicom, ali se po želji roditelja 1816. udala za stolara Giovannija Battistu Frassinella. Njezina životna sudbina jedna je od rijetkih među sveticama. Više je udatih žena, kada su postale udovice, prihvatilo redovnički poziv. Benedetta je to učinila još za života svoga muža, koji je pristao na njezinu odluku te je i on prihvatio redovnički poziv. Giovanni se 1825. pridružio kao brat laik redovnicima somaschima, a Benedetta je postala uršulinka. Naročito se isticala svojom djelatnošću na društvenom i duhovnom području. Dokazala je da se te dvije djelatnosti ne suprotstavljaju, nego nadopunjuju. Širila je Radosnu vijest u praksi, kao žena koja na sve moguće načine evangelizira društvo. Posebno je zaslužna za odgoj siromašnih i napuštenih djevojčica u Paviji.


U vrlo teškim vremenima društvene i političke krize, stavila se na raspolaganje siromašnim djevojkama, ponudila im je svoje duhovno materinstvo i odvažno ih vodila usred svakodnevnih nevolja i opasnosti. Te su se mlade žene uz njezinu pomoć uspjele osloboditi jarma teškog razdoblja, u kojem su živjele, pa se sveta Benedetta, gorljiva zagovornica ženskih prava, po mnogima može smatrati i pretečom suvremenog feminizma. Već 1827. osnovala je u Paviji prvu pučku školu, koja je za četiri godine imala već više od stotinu učenica. Godine 1838. osnovala je s još pet suradnica družbu Sestara benediktinki od Providnosti, koja se naročito posvetila odgoju i obrazovanju djevojaka.

sveta_benedetta_frassinello_3

Redovnice te družbe po njoj su i nazvane „benedittine". Preminula je na današnji dan, 21. ožujka 1858., u gradiću Ronco Scrivia (provincija Genova, Ligurija), gdje se nalazila "Kuća providnosti", generalna kuća njezine družbe. Ta družba i danas uspješno djeluje u Europi, Južnoj Americi i Africi. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1987., a svetom 2002. godine.

Sveti Serapion iz Thmuisa

Sveti Serapion iz Thmuisa, poznat i kao Serapion Skolastik, egipatski pustinjak i biskup, rodio se oko godine 300. u Egiptu. Najprije je djelovao u aleksandrijskoj katehetskoj školi. Povukao se zatim u egipatsku pustinju i postao jedan od najpoznatijih učenika i sljedbenika svetog Antuna Pustinjaka. Zajedno sa svojim prijateljem, svetim Atanazijem iz Aleksandrije, bio je veliki pobornik Nicejskog vjerovanja i protivnik arijanskog krivovjerja, borac protiv makedonijanstva (po kojem ni Sveti Duh nije pravi Bog) i manihejstva (po kojem postoje dva počela, dobro-Bog i zlo-materija). Sveti Antun Pustinjak ostavio je u svojoj oporuci po jedan ovčji kožuh Serapionu i Atanaziju kao znak svoje naklonosti.

Oko 339. Serapion je postao biskupom Thmuisa (danas Tell El-Timai‎), grada u Donjem Egiptu, istočno od Nila. Atanazije je poslao Serapiona u tešku misiju na dvor cara Konstantina II., koji je bio vatreni arijanac. Serapion je caru poslao niz pisama o božanstvu Duha Svetoga. Zbog toga je udaljen s biskupske stolice i protjeran u progonstvo. Spominje se kao mogući autor „Serapionove eulogije" ili „Serapionovog sakramentarija", zbirke liturgijskih molitvi, značajnog djela za proučavanje egipatske kršćanske liturgije, namijenjenog prije svega potrebama biskupa. Po svemu sudeći njegovo ime predstavlja u tom slučaju tek simbol podrijetla i vremena nastajanja. Sveti Jeronim nazvao ga je „ispovijedaocem vjere". Sveti Serapion preminuo je ubrzo nakon godine 362., u Egiptu.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 21. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.