NaslovnaSvetac danaSveti Kazimir i blažena Placide Viel

Sveti Kazimir i blažena Placide Viel

Ožujak
Nedjelja, 4. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveti_kazimir

Današnji slavljenik je sveti Kazimir (Kazimierz), poljski i litavski kraljević. Rođen je 3. listopada 1458. u kraljevskom dvorcu Wawel, u poljskom gradu Krakówu, kao treće dijete poljskog kralja i velikog litavskog kneza Kazimira IV. Jagelovića. Odgojili su ga njegova majka, kraljica Elizabeta Austrijska, glasoviti poljski povjesničar i diplomat, kanonik Jan Długosz i talijanski humanist Filippo Buonaccorsi.

Godine 1471. izabrali su ga kao trinaestgodišnjaka na ugarsko prijestolje, no taj je položaj nakon pobjede na bojnom polju preuzeo Matija Korvin. Jedno vrijeme, dok mu je otac boravio u Litvi, između 1479. i 1483, vladao je Poljskom, dostojanstveno, razborito i pravedno. Pokušali su ga 1481. oženiti jednom kćerkom njemačkog cara Friedricha III., ali on se potpuno posvetio neprolaznim, nadzemaljskim vrijednostima. Posebnu pobožnost gajio je prema nebeskoj Majci Mariji, a neizmjerno je ljubio Krista u Presvetom Sakramentu, njegovu Crkvu, siromahe i nevoljnike.


Šarmantan mladić vedre naravi, protivnik ratova i oružja, živio je kao strogi pokajnik, spavao na golom tlu, postio, noći provodio u molitvama i usred raskalašenog dvorskog života pružao primjer svetosti i kreposti. Obolio je od sušice, a svoju smrtonosnu bolest podnosio radosno i spokojno. Preminuo je na današnji dan, 4. ožujka 1484., u litavskom gradu Grodnu (danas Bjelorusija), a pokopan je u katedrali litavske prijestolnice Vilniusa. Pripisuju mu se mnoga čudesna ozdravljenja. Svetim ga je proglasio 1522. papa Hadrijan VI. Papa Pio XII. proglasio ga je 1948. zaštitnikom mladeži. Zazivali su ga kod kuge, a zaštitnik je Litve, Poljske, mladeži, kraljeva, prinčeva, samaca i neženja, te mnogih poljskih i litavskih naselja, župa i crkava.

Sretan imendan želimo svim našim Kazimirima!

Blažena Placide Viel

Blažena Placide Viel, francuska redovnica, pripadnica Družbe sestara kršćanskih škola od milosrđa, rođena je 26. rujna 1815. u gradiću Quettehou (departman Manche, Normandija), kao Eulalie Victoire Jacqueline Viel, osmo dijete seljačke obitelji. Naslijedila je od svojih roditelja vedru i zdravu seljačku narav. U ožujku 1833. stupila je u gradiću Saint-Sauveur-le-Vicomte (departman Manche, Normandija) u novoutemeljenu Družbu sestara kršćanskih škola od milosrđa, koju je osnovala sveta Marie-Madeleine Postel, generalna poglavarica družbe.

Tada je uzela i redovničko ime Placide. Položila je 1835. prve, a 1838. svečane zavjete. Školovala se u Argentanu (departman Orne), radila u školskoj administraciji i osnivala nove samostane. Poglavarica družbe uočila je njezine brojne vrline i pomalo ju spremala za svoju nasljednicu. Obavljala je razne službe u redu, pored ostalog i odgovornu službu učiteljice novakinja, a 1841. imenovana je za pomoćnicu generalne poglavarice. Majka Postel umrla je 16. srpnja 1846., a na njezino mjesto izabrana je sestra Placide.

Unatoč mnogim problemima, nova poglavarica je mudro vodila družbu i znatno proširila njezinu djelatnost. Otvarala je u Normandiji sirotišta i brojne škole za siromašnu djecu. Za boravka u Rimu, 1859., dobila je od papa Pija IX. posebne pohvale i povlastice za svoju družbu. U vrijeme upravljanja sestre Placide Viel, broj samostana njezine družbe narastao je s 37 na 105, a broj redovnica sa 150 na više od 1000. Taj veliki procvat narušen je 1870. francusko-pruskim ratom, u kojem je majka Placide sa svojim redovnicama pokazala naročitu požrtvovnost i brigu za žrtve rata, a u svojim samostanima primala i njegovala brojne ranjenike. Izmorena mnogim naporima i iscrpljena brojnim putovanjima, majka Placide Viel preminula je na današnji dan, 4. ožujka 1877., u opatiji Saint-Sauveur-le-Vicomte. Blaženom ju je proglasio 6. svibnja 1951. papa Pio XII.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 4. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.