NaslovnaSvetac danaSveta Kunigunda i blaženi Pierre-René Rogue

Sveta Kunigunda i blaženi Pierre-René Rogue

Ožujak
Subota, 3. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveta_kunigunda

Današnja zaštitnica je sveta Kunigunda (Cunigunde, Cunegundes, Cunegonda) Luksemburška, supruga njemačkog cara Henrika. Rodila se oko 975. kao kći grofa Siegfrieda, osnivača Luksemburga i njegove supruge Hedwige, u brojnoj i pobožnoj obitelji. Željela je stupiti u samostan i svoj život posvetiti Svevišnjem, ali se po želji roditelja udala za bavarskog vojvodu Henrika. Zajedno s Henrikom sudjelovala je u razvoju Bamberga, jednog najljepših bavarskih i njemačkih gradova te u osnivanju tamošnje biskupije (1007.).

sveta_kunigunda_i_sveti_henrik

Godine 1014. zajedno s Henrikom primila je u Rimu carsku krunu iz ruku papa Benedikta VIII. Mudra i izobražena žena, pratila je supruga na svim njegovim putovanjima i savjetovala ga u važnim pitanjima i presudnim odlukama. Posebno je značajna Kunigundina uloga u nastojanju da njezin carski suprug postigne kršćansku savršenost i svetost. Cijelim svojim bićem podupirala je brojna Henrikova djela u korist Crkve Kristove, siromaha i nevoljnika.


U povelji, kojom je Henrik potvrdio osnivanje opatije benediktinki u Kaufungenu (Hessen), zapisano je da su njih dvoje bili jedno u jednom tijelu. U taj samostan, koji je i osnovala, Kunigunda je stupila 1025., godinu dana nakon Henrikove smrti. Skinula je sa sebe sjajnu carsku odjeću, obukla redovničku i potpuno se posvetila dragom Bogu. Petnaest godina živjela je skromno i ponizno u samostanskoj skrovitosti, posvećena molitvama i radu. Preminula je u Kaufungenu na današnji dan, 3. ožujka 1040., a pokopana kraj supruga u bamberškoj katedrali. I Kunigundu i Henrika svetima je 1200. proglasio papa Inocent III. Sveta Kunigunda zaštitnica je Luksemburga i biskupije Bamberg, te mnogih župa i crkava širom svijeta. Osim današnje svete zaštitnice Kunigunde Luksemburške, postoji i sveta Kunigunda (Kinga) Poljska (1224.-1292.), kći ugarsko-hrvatskog kralja Béle IV., zaštitnica Poljske i Litve, čiji blagdan slavimo 24. srpnja.

Blaženi Pierre-René Rogue

Blaženi Pierre-René Rogue, francuski svećenik, lazarist i mučenik, rođen je 11. lipnja 1758. u Vannesu (departman Morbihan, Bretanja), kao sin Claudea Roguea, mjesnog krznara i klobučara. Rano je ostao bez oca pa je o njemu brinula majka. Stupio je 1776. u lazarističko sjemenište u rodnom gradu i tamo završio teologiju, a za svećenika je zaređen 21. rujna 1782. u crkvi Notre Dame du Mené. Nekoliko godina djelovao je kao svećenik, a 1786. stupio u Misijsku kongregaciju svetog Vinka Paulskog (lazaristi). Novicijat je obavio u matičnoj kući lazarista u Parizu i ubrzo usvojio duhovnost osnivača lazarističke družbe, svetog Vinka Paulskog. Po završetku novicijata poglavari su ga 1787. poslali u sjemenište, u rodni Vannes, za profesora teologije. Tamo je 26. listopada 1788. položio redovničke zavjete, baš uoči krvave Francuske revolucije. U vrijeme revolucije otac Pierre-René nije htio prisegnuti na bezbožni revolucionarni ustav jer mu se činio nepravednim, pa je tim činom stavljen izvan zakona. Htio je zaštititi svoju subraću pa ih je poslao na sigurnije mjesto, a on je ostao u Vannesu i potajno obavljao svećeničku službu.

Kad je na Badnjak 1795. nosio popudbinu (posljednju pomast) jednom bolesniku, uhvaćen je i zatvoren. Pričestio se i vedro pošao u zatvor jer je znao da je Isus s njim. I u tamnici je svesrdno, na svakom koraku, pomagao drugim zatvorenicima, i duhovno i fizički. U zatvoru je ostao sve do sudskog procesa, 1. ožujka 1796. godine. Revolucionarni sud osudio ga je u nazočnosti njegove starice majke na smrt. Osudu je primio vedro i smireno te je zahvaljivao Gospodinu što ga je učinio dostojnim mučeništva.

Pogubljen je giljotinom 3. ožujka 1796. na tržnici u Vannesu, a istu večer je pokopan na zajedničkom groblju. Blaženim ga je proglasio 10. svibnja 1934. papa Pio XI. Iste godine njegove relikvije pohranjene su u katedrali u Vannesu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Slave ga i štuju sve redovničke obitelji svetog Vinka Paulskog.

 

Svi datumi

  • Subota, 3. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.