NaslovnaSvetac danaSveti Roman i blaženi Daniel Brottier

Sveti Roman i blaženi Daniel Brottier

Veljača
Srijeda, 28. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

sveti_roman

Današnji zaštitnik, sveti Roman (Romanus, francuski Romain) iz Condata, rodio se oko 390. u Izernoreu, francuskom gradiću u gornjem Bugeyu, povijesnoj regiji u departmanu Ain (istočna Francuska). Gorštak s planine Jura, već u djetinjstvu osjetio je želju za pustinjačkim životom, a posebno se oduševio kad je čuo o životu egipatskih pustinjaka u Tebaidi. Odazvao se neodoljivom pozivu i oko 420. osnovao samostan za pustinjake u području Condata (današnji Saint-Claude), divljeg i osamljenog kraja u gorju Jura (dolina rijeke Bienne, Franche-Comté, istočna Francuska). Ubrzo mu se pridružio njegov mlađi brat, sveti Lupicin i mnogi drugi. Broj tih pustinjaka neprestano je rastao, a glas o Romanovoj svetosti dopro je do svetog Hilarija, biskupa u Arlesu, koji ga je 444. zaredio za svećenika.


Osnivao je nove opatije i samostane, među njima i ženski samostan La Balme kojim je kao nadstojnica upravljala njegova i Lupicinova sestra Yole (Iola). U tim samostanima održavala se najstroža klauzura, a Roman je osvajao ljude svojom dobrotom, smirenošću i širokogrudnošću prema novacima. Među njegovim učenicima bio je i sveti Eugendus (francuski Oyand). Bio je glasovit po svojim ozdravljenjima bolesnika, među njima i gubavaca, a životopisi ga nazivaju „Kristovim junakom".

sveti_roman_3

Preminuo je 460. za vrijeme posjeta sestri, u samostanu La Balme ili Beaume (kasnije Saint-Romain-de-Roche, danas Pratz). Upravu okolnih samostana preuzeo je potom Lupicin. Tamo je sveti Romain i pokopan, a na njegovom grobu dogodila su se prema predaji mnoga čudesa. Zaštitnik je duševnih bolesnika i utopljenika.

Blaženi Daniel Brottier

Blaženi Daniel Jules Alexis Brottier, francuski svećenik, redovnik misionarske kongregacije Svetog Duha (spiritanci), rodio se 7. rujna 1876. u La Ferté-Saint-Cyru (departman Loir-et-Cher, biskupija Blois, središnja Francuska), u pobožnoj kršćanskoj obitelji, kao drugi sin kočijaša Jean-Baptistea Brottiera i njegove supruge Herminie Bouthe. Već je u mladosti težio duhovnom pozivu, a naročitu pobožnost iskazivao je prema Blaženoj Djevici Mariji. Ušao je 1890. u sjemenište, a godina dana vojničke službe samo je ojačala njegovu namjeru da postane svećenik. U obližnjem Bloisu postao je 1898. podđakon, 1899. đakon, a 22. listopada 1899. svećenik.

Najprije je djelovao kao profesor u crkvenom učilištu u Pontlevoyu, a 24. rujna 1902. stupio u novicijat družbe misionara Svetog Duha (spiritanci), u Orlyju, nedaleko Pariza. Nakon polaganja redovničkih zavjeta uputio se 1903. kao misionar u Senegal (zapadna Afrika). Zbog zdravstvenih tegoba vratio se 1906. u Francusku. Kad se oporavio, opet je djelovao u Senegalu, a konačno se 1911. vratio u Francusku. Osnovao je zakladu „Souvenir Africaine", za podizanje katedrale u Dakaru, glavnom gradu Senegala, koja je posvećena 2. veljače 1936., 26 dana prije njegove smrti.

U vrijeme Prvog svjetskog rata prijavio se dragovoljno kao vojni kapelan 121. pješačke regimente i svesrdno pomagao mnoštvu ranjenih i umirućih na brojnim ratištima. Često puta bio je u životnoj opasnosti. Kasnije je tvrdio da je preživio samo zahvaljujući zagovoru svete Terezije od Djeteta Isusa. Dobitnik brojnih ratnih odličja, nakon rata je postao upravitelj socijalne ustanove za pomoć siromašnim šegrtima i napuštenoj djeci u pariškom predgrađu Auteil. Revan, ponizan i neumoran svećenik, stekao je glas istinskog apostola kršćanske ljubavi. Preminuo je na današnji dan, 28. veljače 1936., u Parizu. Njegovom sprovodu nazočilo je 15 tisuća Parižana, a pokopan je u kapeli svete Male Terezije u Auteilu. Blaženim ga je 25. studenog 1984. proglasio papa Ivan Pavao II. Pripisuju mu se mnoga čudesa.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 28. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.