NaslovnaSvetac danaSveti Pier Damiani i sveti Robert Southwell

Sveti Pier Damiani i sveti Robert Southwell

Veljača
Srijeda, 21. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

sveti_pier_damiani

Današnji sveti zaštitnik je Petar (Petrus, Pietro, Pier) Damiani (Damiano), crkveni naučitelj i obnovitelj, jedan od najpoznatijih pisaca XI. stoljeća. Rođen je 1007. u Ravenni (Emilia-Romagna). Rano je ostao bez roditelja, a brigu o njegovom odgoju i naobrazbi preuzela su njegova braća. Svom imenu dodao je ime brata Damiana, svećenika u Ravenni. Školovao se u Ravenni, Faenzi i Parmi i najprije djelovao kao učitelj u Parmi i Ravenni. Sjajan polemičar i profesor, oko 1035. pridružio se pustinjacima u opatiji Fonte Avellana nedaleko Gubbija (Umbrija). Redovnik, benediktinac kamaldoljanin, zagovornik stroge pokore (nosio je košulju od kostrijeti, bičevao se i postio), sastavio je pravila pustinjačkog života i postao 1043. prior toga samostana. Osnovao je slične pustinjačke nastambe u mnogim krajevima. Ugledni teoretičar i obnovitelj ćudorednog života, u svojim djelima borio se protiv simonije (trgovanje crkvenim dobrima, službama i častima) i neodržavanja svećeničkog celibata.


U burnim vremenima pomagao je rimskim biskupima u obnovi Crkve i često putovao kao papinski izaslanik u raznim misijama, mirotvorac i uspješni posrednik u mnogim sukobima vladarskih kuća i svećenstva. Papa Stjepan IX. imenovao ga je 1057. kardinalom i biskupom Ostije. Zaslužan je za pomirenje grada Ravenne i pape Aleksandra II. Uz svoga prijatelja, kardinala Hildebranda (kasniji papa Grgur VII.) bio je najvažniji pobornik crkvene obnove. Zbog oštrih izraza i čvrstih stajališta u teološkim raspravama uspoređivali su ga sa svetim Jeronimom. Asketskim djelima obilježio je srednjovjekovnu kršćansku duhovnost, a kao promicatelja evanđeoskog siromaštva smatraju ga prethodnikom svetog Franje Asiškog.

sveti_pier_damiani_3

Veliki štovatelj Marije, autor je brojnih djela, od kojih se ističu propovijedi, životopisi, pisma i poezija na latinskom jeziku. Dante ga je u svojoj „Božanstvenoj komediji" smjestio u sedmo nebo i opisao ga kako u svojoj bijeloj odjeći oštro napada pokvarenost u crkvenim redovima. Preminuo je 22. veljače 1072. u Faenzi (Emilia-Romagna). Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1828. papa Leon XII.

Sveti Robert Southwell

Sveti Robert Southwell, engleski svećenik, isusovac, mučenik i pjesnik, rođen je 1561. u selu Horsham St Faith (grofovija Norfolk, istočna Engleska), kao treći sin i najmlađi od osmero djece Richarda Southwella i njegove supruge Bridget Copley. Bilo je to vrijeme kad se Engleska već odcijepila od Rima, a Robertovi roditelji željeli su da im sin bude odgojen kao katolik. Stoga su ga 1576. poslali na školovanje u Douai (sjeverna Francuska), gdje mu je u isusovačkom kolegiju profesor bio slavni flamanski teolog Leonardus Lessius. Školovanje je zatim nastavio u Parizu, u glasovitom učilištu Collège de Clermont. Već je tada daroviti i pobožni mladić osjetio živu želju za duhovnim zvanjem, čemu je znatno pridonio i njegov učitelj, isusovac Thomas Darbyshire.

Tako je Robert 18. listopada 1578. stupio u rimski novicijat Družbe Isusove, a novicijat je dovršio u Tournaiu (Valonija, Belgija). Tamo je 1580. položio i prve zavjete. Vratio se u Rim, gdje je dovršio filozofske i teološke nauke, a 1584. zaređen je za svećenika. Određen je za nadstojnika studija u rimskom engleskom kolegiju, ali je osjetio zov domovine, u kojoj je Katolička crkva krvarila. Zamolio je 1585. da ga pošalju u Englesku, gdje će djelovati u svojem narodu i položiti život za Krista Gospodina. Krenuo je iz Rima 8. svibnja 1586., u društvu isusovca Henryja Garneta, a iskrcali su se na istočnoj engleskoj obali. Njegov dolazak odmah je dojavljen tajnoj službi engleske kraljice Elizabete I. Morao je djelovati vrlo oprezno i skrivati se, a tajna skrovišta pružale su mu brojne ugledne katoličke obitelji. Ponekad se kretao i u protestantskim krugovima, pod lažnim prezimenom Cotton. Nakon šest godina misijskog rada izdala ga je pod mukama vjernica Anne Bellamy, koja je pala u ruke glavnog kraljičinog lovca na svećenike, zloglasnog mučitelja Richarda Topcliffea.

Oca Roberta Southwella uhvatili su Topcliffeovi zlotvori 5. lipnja 1592. Pretrpio je strašne muke i naredne tri godine boravio u zloglasnom londonskom Toweru. U tamnici je krijepio dušu molitvom, razmatranjem i pisanjem. Autor je niza izvrsnih pjesama i eseja koji po svojem manirizmu sadrže značajke predbaroka. Njegove najljepše pjesme nastale su za trogodišnjeg tamnovanja. Bio je duboko uvjeren da kao zanimljive i dostojne pjesničke teme mogu služiti ne samo svjetovni užici, nego i duhovne kreposti. Značajan je preteča engleske metafizičke poezije, a od njegovih djela ističu se „Tužaljka svetoga Petra", „Maeoniae", „Četverostruko razmišljanje o četiri posljednje stvari" i „Kratka pravila dobrog života". Svojim stvaralaštvom utjecao je na mnoge književnike, među njima i na Williama Shakespearea. Veliki dramatičar Ben Johsnon izjavio je jednom da bi spalio mnoga svoja djela, samo kad bi smio potpisati Southwellovu najslavniju pjesmu „Dijete u ognju". Pred sudom je pater Southwell priznao da je „njegova jedina namjera bila dijeljenje sakramenata prema obredima Katoličke crkve, a nipošto urota protiv kraljice ili kraljevstva". Na današnji dan, 21. veljače 1595., otac Robert Southwell, velikan engleske Crkve i engleske književnosti, obješen je i raščetvoren u Tyburnu nedaleko Londona. Na vješalima je ponavljao: „Bog je sebe tebi dao, daj se i ti njemu!". Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI., a svetim 1970. papa Pavao VI.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 21. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.