NaslovnaSvetac danaGospa Lurdska i sveti Benedikt iz Anianea

Gospa Lurdska i sveti Benedikt iz Anianea

Veljača
Ponedjeljak, 11. Veljača 2019. 00:00

gospa_lurdska

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj (departman Hautes-Pyrénées, regija Midi-Pyrénées), na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, 60 kilometara jugozapadno od Toulousea, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858., četrnaestgodišnjoj Bernardici (Bernardette) Soubirous, mlinarevoj kćerki, u spilji Massabielle osamnaest puta ukazala se Blažena Djevica Marija. Prvo ukazanje dogodilo se 11. veljače 1858., kada je Bernardica vidjela Gospu u spilji nedaleko grada, skupljajući drva za ogrjev u društvu svoje sestre i prijateljice. Slična ukazanja ponovila su se te godine još 17 puta, sve do 16. srpnja 1858. U svojim obraćanjima Bernardici Marija ju je pored ostalog potaknula da iskopa izvor s ljekovitom vodom, zaželjela dolazak mnoštva vjernika na mjesto ukazanja, preporučila molitve i pokoru za nevoljne grešnike, bolesni svijet i obraćenje nevjernika, zatražila podizanje crkve na tom mjestu i predstavila se kao Bezgrešno Začeće.


Ukazanja u Lurdu spojila su nebo i zemlju, a prožeta su pozivima na molitvu, pokoru i obraćenje. Marija se za prenošenje svojih poruka poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Svevišnji putem Majke znakovito izabire malene i ponizne. To je velika poruka i značajna pouka lurdskih događanja. Lurdska ukazanja potiču Crkvu i vjernike na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima, siromasima i nevoljnicima.

Papa Pio IX ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933. Godišnje Lurd posjeti više od 5 milijuna hodočasnika. Uz spilju su sagrađene bazilika (1876.) i velika crkva svetog Pija X. (1958.), s 20 do 30 tisuća sjedala. U Lurdu su se dogodila i danas se događaju mnogobrojna tjelesna i duhovna ozdravljenja.

gospa_lurdska_kapucinska_crkva_u_rijeci

Gospa Lurdska - kapucinska crkva u Rijeci

Gospi Lurdskoj posvećena su mnoga naselja, učilišta, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Vrbanićeva ulica, Čulinec kod Zagreba, Remete kod Zagreba, Hrastje kod Jastrebarskog, Donje Orešje kod Svetog Ivana Zelina, Vukovar-groblje, Valpovo, Zdenkovac kod Čaglina, Gašinac kod Sibinja, Uljanik kod Garešnice, Bjelovar, Barilovićki Leskovac kod Barilovića, Karlovac-bolnica, Čabar-Potok, Vrbovsko-Senjsko, Rijeka-Žabica, Strmašćica kod Klane, Radini kod Brtonigle, Lećevica, Kaštel Lukšić, Grohote na Šolti, Marušići kod Omiša, Donji Dolac kod Omiša, Kučiće kod Omiša, Vepric kod Makarske, Roglići-Župa biokovska kod Zagvozda, Podhume kod Milne na Braču, Spilice-Crpala kod Ploča, Dobranje-Bijeli Vir kod Zažablja, Veliki Skočaj kod Bihaća, Derviši-Budžak kod Banje Luke).

 

Sveti Benedikt iz Anianea

Sveti Benedikt iz Anianea (Benoît d'Aniane, Benedikt von Aniane), prozvan i «drugi Benedikt», benediktinski opat i reformator, rodio se 747. kao Witiza (latinski Euticius), sin Aigulfa, grofa od Maguelonea, u aristokratskoj vizigotskoj obitelji, u Languedocu, pokrajini na jugu Francuske. Bio je u službi franačkih vladara, najprije Pipina Maloga, a zatim Karla Velikoga. Sudjelovao je 773. u ratnom pohodu Karla Velikog i umalo se utopio u rijeci Ticinu kod Pavije, kad je pokušao spasiti svoga brata. Na savjet nekog pustinjaka odlučio je 774. stupiti u šumski samostan Saint-Seine, u blizini Dijona (Burgundija, istočna Francuska). Tada je uzeo redovničko ime Benedikt. Tamo je živio o kruhu i vodi, spavao na golom podu i hodao bosonog. Kad su ga po opatovoj smrti htjeli izabrati za njegovog nasljednika, povukao se 782. u Aniane (danas departman Hérault, Languedoc, južna Francuska), kraj istoimene rječice i tamo na vlastitoj zemlji osnovao samostan.

Oko njega su se okupili prvi učenici, a on je uveo redovnička pravila istočnih otaca Pahomija i Bazilija. Ta pravila iskazala su se kao prestroga pa je on u svoj samostan uveo pravila svetog Benedikta. Nije se zadovoljio samo radom u svojem samostanu, već je obilazio i druge samostane, poučavao monahe i dijelio obilnu milostinju. S njim je obično putovao njegov učenik, tajnik i biograf, sveti Ardo Smaragdus. Oko Benedikta se počeo okupljati velik broj učenika, njih oko 300, pa je počeo osnivati nove benediktinske samostane, koji su djelovali pod upravom njegovog samostana u Anianeu. Ljudevit Pobožni, sin Karla Velikog, povjerio je Benediktu zadatak da obnovi sve samostane u Akvitaniji. On je to učinio s velikom revnošću pa ja Ljudevit, kada je postao car, nadležnost Benedikta proširio na sve samostane u Franačkoj.

Nedaleko svoje prijestolnice u Aachenu Ljudevit je Benediktu na rijeci Inde 814. sagradio opatiju Kornelimünster (Nordrhein-Westfalen). Benedikt je u tu opatiju doveo tridesetak najuglednijih monaha iz svih samostana. U Aachenu je 817. održana značajna sinoda opata benediktinskog reda, sa željom da se pravila svetog Benedikta, osnivača reda, usklade i uvedu u sve samostane. Duša toga skupa bio je osnivačev imenjak, Benedikt iz Anianea. Smatra se obnoviteljem zapadnog monaštva pa je stoga i nazvan „drugim Benediktom". U njegov uzorni samostan na rijeci Inde dolazili su redovnici iz ostalih opatija kako bi se naučili savršenom redovničkom životu i prenijeli ga u svoje zajednice. Benedikt je često odlazio na raskršća i prolaznicima naviještao Radosnu vijest. Zalagao se svesrdno za pravovjerni Kristov nauk i propovijedao protiv tadašnjih krivovjernih zabluda, osobito protiv adopcionizma kojeg je zagovarao biskup Felix iz Urgela. Napisao je i broja djela, rasprave i pisma. Na vrhuncu karolinškog carstva, Benedikt je odigrao izuzetnu značajnu ulogu u crkvenom i političkom životu. Iscrpljen napornim, svestranim radom, preminuo je na današnji dan, 11. veljače 821., u svojem Kornelimünsteru.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 11. Veljača 2019. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.