NaslovnaSvetac danaSveta Agata i sveta Adelheida iz Vilicha

Sveta Agata i sveta Adelheida iz Vilicha

Veljača
Ponedjeljak, 5. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

sveta_agata

Danas slavimo svetu Agatu, mučenicu sa Sicilije. Rodila se oko 231. u Cataniji ili Palermu na Siciliji. O njezinom životu i smrti raširene su mnoge, često prijeporne legende. Potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Lijepu kršćanku rimski upravitelj Kvintijan prisiljavao je u vrijeme Decijeva progona da se odrekne Isusa Krista ili da postane njegova ljubavnica. Nije pristala, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi i bačene u vatru.

sveta_agata_3

Čudom se spasila, ali je ponovno zatvorena i stavljena na žeravicu. Tog trenutka odjeknuo je snažan zemljotres, Agatini mučitelji su poginuli pod ruševinama, a Kvintijan je pobjegao u strahu. Agata je zahvalila dragom Bogu jer je prekinuo njezine patnje i preminula na današnji dan, 5. veljače 251. u Cataniji.

sveta_agata_2

Nakon godinu dana njezinim zagovorom spašen je grad Catania od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, Molisea, mučenika, ljevača zvona, pekara, draguljara, žrtava silovanja i mučenja, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Kanfanar, Novigrad u Istri).

Sretan imendan želimo našim Agatama, Jagodama i Dobrilama!

Sveta Adelheida iz Vilicha

Sveta Adelheida (Adelheid, Alice), njemačka redovnica benediktinka, rođena je oko 960. u Geldernu (okrug Kleve, Nordrhein-Westfalen), kao kći grofa Megingoza od Gelderna i njegove supruge Gerberge. Roditelji su ju povjerili na školovanje sestrama u samostanu svete Uršule u Kölnu, u kojem su redovnice živjele prema pravilima svetog Jeronima. Adelheidin jedini brat, Gottfried, poginuo je 978. u Češkoj, pa su ožalošćeni roditelji njemu u spomen podigli oko 980. samostan u Vilichu, danas dijelu grada Bonna (Nordrhein-Westfalen), a Adelheida je bila prva predstojnica toga samostana. Nakon majčine smrti, 994., uvela je u svoj samostan pravila svetog Benedikta. Kad je preminula njezina sestra Bertha (Bertrada), nadstojnica samostana svete Marije u Kölnu (St. Maria im Kapitol), kölnski nadbiskup, sveti Heribert, povjerio je 1002. Adelheidi vođenje i toga samostana. Adelheid je od redovnica u svojim samostanima tražila da nauče latinski, kako bi bolje razumjele misni obred. Bila je nadaleko glasovita po svojoj brizi za siromahe i nevoljnike, a djelovala je i kao savjetnica nadbiskupa Heriberta.

Adelheid je posjedovala mnoge mistične darove pa joj se pripisuju mnoga čudesa. Kad je izbila strašna suša, hranila je gladni puk, a svojim štapom pronašla je vrelo vode. Mjesto, na kojem se dogodilo to čudo (Pützchen, dio bonnske četvrti Beutel), poznato je danas kao Adelheidin zdenac (Adelheitsbrünnchen), a voda iz tog zdenca smatra se ljekovitom za očne bolesti. Adelheid je peminula je na današnji dan, 5. veljače 1015., u samostanu u Kölnu, a pokopana je u Vilichu.

Svetom ju je proglasio 1966. papa Pavao VI. Osim u Njemačkoj, štuju je osobito i u Francuskoj, gdje je poznata kao sveta Alice. I danas se svetoj Adelheidi utječu za zagovor mnogi vjernici, a posebno je zazivaju kod očnih bolesti. Suzaštitnica je grada Bonna te mnogih naselja, škola, vrtića, župa, crkava i kapela u Njemačkoj. Dana 5. veljače 2015. na naročito svečani način slavi se u Njemačkoj 1000. obljetnica Adleheidine smrti, a 27. siječnja 2016. proslavila se 50. obljetnice njezine kanonizacije.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 5. Veljača 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.